Kako se prodaje bilo što

23
0

Mnogi biznisi kojima je do pojave tamo nekog “nevidljivog neprijatelja” biznis išao kao podmazan i prodajne aktivnosti su im se svodile na pisanje ponuda zbog redovite potražnje, očekuju neke nove glavobolje.

Opalilo nas je u svim segmentima života i dvomjesečna “pauza” natjerala da mnoge stvari dobrano preispitamo.

Sve što je nekada bilo “normalno”, danas je u kategoriji “kad smo mi…” i “kako je to nekada bilo…”.

U neku ruku smo se restartali, kao kad računalo restartamo, ali s jednom promjenom.

Nakon ovog restarta nisu nam se “učitale” sve aplikacije koje smo imali prije restarta, neke su se u restartu nadogradile, neke su počele trošiti više resursa, a neke su počele javljati grešku da nisu više kompatibilne s postojećim operativnim sustavom.

One kojima se desio clean start (sve obrisano, prazan screen) neću sada spominjati.

Dakle, desio restart, aplikacije se učitavaju ili ne učitavaju i treba puno stvari krenuti ispočetka.

A kad smo kod biznisa, jedna od “aplikacija” koja se resetirala i treba je pokrenuti te konfigurirati od samog početka su – prodajne aktivnosti.

Za ekipu koja je redovita u prodajnim edukacijama, ima nešto više godina iskustva, vrti CRM, ima implementirane procedure i koja se od samog početka dobrano spremila na “restart” nema zime i nema straha.

Za sve ostale koji su se našli u situaciju i “pop-up prozorom u kojem je jedna od greške” – “manje gostiju”, “manje upita”, “odgoda za 2 tjedna”, “moramo razmisliti”, “trenutno ne znamo hoćemo li preživjeti”, “postali ste nam preskupi”, “nismo za sada sigurni hoćemo li dalje s vama”, “ne znamo što ćemo dalje”… samo podsjetnik da nije sve izgubljeno i da je dobro vratiti se na same početke prodajnih vještina i aktivnosti.

Jer, nema tu neke veće mudrolije… samo treba svoj ego staviti malo postrance i prisjetite se osnova dobre prodaje.

A ta osnova je da svakom aktivnošću trebate prodati sljedeću aktivnost.

Ako nije jasno… evo jednostavnog pojašnjenja.

Prvi kontakt – prodaješ se da dobiješ pažnju – nakon pažnje prodaješ dozvolu za razgovor ili termin za sastanak – na sastanku prodaješ benefite rješenja – ponudom prodaješ uvjete isporuke – nakon isporuke prodaješ emociju povjerenja za daljnju suradnju.

Zapravo, ovim gornjim koracima možeš prodati što god želiš… sve što trebaš shvatiti je da prodaja nije jedan korak, već set malih koraka i ciljeva koje ostvaruješ na putu od “zainteresirani smo” do “vaš zadovoljan klijent”.

Goran Blagus
(Business klinika)

(23)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*