Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Kako sam postao “totalni kreten”

Kako sam postao “totalni kreten”

53
0

Ako aktivno i neko duže vrijeme pratite ovaj newsletter ili ste na nekom od portala “ulovili” neki od mojih tekstova, komentara ili mišljenja, gotovo uvijek možete što direktno, a što indirektno vidjeti kako propagiram da je smjer do najboljih poslovnih rezultata u implementaciji polarizacije.

Zadnje dvije godine su po pitanju polarizacije dešava puno društveno – socijalnih događaja, a sve je izglednije da će do još veće polarizacije doći u narednih pet do deset godina.

Polarizacija nije ni dobra niti loša, ona jednostavno jest takva. Ona je samo posljedica.

Naravno, nakon što se ona istroši, doći će nešto drugo i onda će to drugo biti aktualno.

Najbanalnija, najjednostavnija, najčešća, naj… nemam pojma kako da naglasim “običnost” polarizacije je ona koje se svodi na spolove. Ženski / muški.

Istanbulska konvencija i ostale aktivnosti različitih pokreta su osvijestili i neke druge smjernice na relaciji spol i rod, no ovo je sasvim nebitno za daljnji dio teksta.

Dakle, žensko vs muško je od vijeka vjekova bila poznata polarizacija, a onda su se na račun takve “podjele” stvorili različiti stereotipovi.

Ako proguglate pojam “stereotip”, dobit ćete nešto ovakvog –“sklop pojednostavljenih i pretjerano uopćenih osobina koje se pridaju svim pripadnicima neke društv. skupine”.

Ukratko, stereotipovi se percipiraju kao nešto loše jer pojednostavljuju i generaliziraju nešto ili nekog i znaju se iskorištavati na ružan ili drugačije rečeno – nekorektan i neprimjeren način.

Ono što je bitno u svemu tome jest potpuno kriva percepcija da ne pričanje i ne osvještavanje stereotipova u društvu nije niti će ikada biti put da se oni riješe, iskorijene, osvijeste, stave u povijest…

Ako nešto smrdi, ignoriranje neugodnog mirisa neće riješiti činjenicu da i dalje nešto smrdi.

Smrdi, jako smrdi… Sad kad smo svjesni, ajmo to riješiti. To bi bio najbolji put.

Ako sve to prenesemo na poslovno okruženje (zato smo i ovdje), klasičan primjer polarizacije je kod identifikacije ciljne skupine, koja gotovo pa uvijek kreće od definiranje spola tj. koliko je relevantan spol kod definicija potreba, očekivanja, emocija, ponašanja…

U nekim biznisima spol je potpuno nebitan, već je bitno geografska lokacija, godine, imovinsko stanje, hobiji, političko opredjeljenje, životno iskustvo… No, u dosta biznisa spol ima važnu ulogu.

Sve ovo što sam do sada napisa je bitno, a skužit ćete svrhu i smisao da je cijela postavka BK newslettera i projekata koje vodim zasnovana na polarizaciji.

Ima ljudi koji žele znanja i vještine koje se dijele kroz komunikacijske kanale koje vodim, ali im moja pojavnost, moj pristup, moje gramatičke greške, moje izražavanje, moji opisi, moja faca, moj glas, moj izgled, moja razmišljanja… smetaju i toliko ih iritiraju da znanja i vještine traže i konzumiraju kod nekog drugog.

I to bez ulaženja u kvalitetu, efikasnost i vrijednost podijeljene informacije / rješenja.

Stereotip? Hmmm… Možda, ali potpuno nebitno, ili…

No, postoji i druga strana ovakve postavke. A to je da oni koji prate, oni koji čitaju, oni koji surađuju i oni koji jesu moji klijenti, u takvoj postavci vide i dobivaju ekstra vrijednost.

Ti drugi, ti koji prate, ti koji vide vrijednost, ti kojima je stil, pristup, izražavanje…prihvatljiv ili još bolje, kojima je to sasvim nebitno jer su vrijednosti u nečem drugom, su oni koji i najviše profitiraju.

Strategija polarizacije (mi vs oni, ja protiv establishmenta, zajedno protiv X, pridružite se grupi Y…) je danas najbolja strategija koju možete odabrati, ali njezino uvođenje i implementacija mogu biti i često jesu popraćeni bolovima i sukobima.

A bol nastaje zbog onih koji se ne slažu s vama, koji imaju drugačije mišljenje, koji osjećaju da su povrijeđeni, koji misle da je njihovo ispravnije i bolje, koji misle da “iskorištavate naivne” i trebaju se boriti za njih i oni znaju biti vrlo glasni i borbeni.

Kako to izgleda možete vidjeti kao reakciju na jedan od “kontroverznijih tekstova” u kojem sam označen “totalnim kretenom”.

Sadržaj teksta nije više javno dostupan (barem koliko ja to znam), no pričao je o stereotipovima, tj. pojašnjavao je uobičajene situacije i davao mišljenje iz jednog kuta koji nužno nije trebao biti ispravan, ali je bio pogled i bio je građen na iskustvu.

Hint – ne pričanje o stereotipovima nije rješenje da oni nestanu.

Vrlo slična bitka vodi se i danas na području u kojem djelujem zadnjih desetak godina – coaching. Life coach, business coach, love coach, relationship coach, ovaj coach, onaj coach, ovaj kauč, onaj kauč, kauč na rastezanje, kauč za…

Hoće li me ovakva komunikacija i ovakvi stavovi opet okarakterizirati kao “totalnog kretena” (vjerojatno hoće kod jedne skupine), no znam da ću s druge strane privući “one” kojima će moje informacije, mišljenja, stav i vrijednost pomoći u ostvarenju rezultat koji žele i trebaju. I to će biti “oni” s kojima se želim družiti i s kojima želim surađivati, koji će biti direktni, propitkivati, nesalgati se samnom i ono najvažniji – biti spremni za djelvanje!

Prilika da me vidite, čujete i zavolite ili zamrzite imate sutra na 2. Konferenciji Hrvatske udruge za coaching u kojoj ću biti jedan od panelista na temu odabira (i smisla) internih i eksternih coachevima u tvrtkama.

Rok za prijavu je kratak (sorry), no ako vas tema interesira, link za prijavu je ovdje.

Sutra će coachevi & prodavači magle izaći na svjetlo dana, nakon čega će polarizacija biti još veća.

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. A sad ozbiljno – polarizacija je sve očitija u društvu i koliko god nam se ona ne sviđala, trenutno kroz nju možete najbolje i najefikasnije doći do ciljne skupine kako bi im pomogli da ostvare najviše vrijednost u suradnji s vama. Jeftina politika građena na politikantstvu / populizmu i stvaranju sukoba je najevidentniji primjer polarizacije i regrutacije sljedbenika. Pogledajte trendove u svijetu i lako ćete uočiti uzorak – mi vs oni; 

p.p.s. Biti neutralan u nečem je isto OK strategija, no biti malo za jedne, a malo za druge je potpuno promašena strategija i ako možete, osvijestite to i odaberite jedan smjer. 

(53)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*