Naslovna Grad Kako računala utječu na mozak?!

Kako računala utječu na mozak?!

175
0

Mjesec borbe protiv ovisnosti 2017. godine, u Osnovnoj školi Eugena Kumičića započeli predavanjem „Kako računala utječu na mozak?!“

Kako žive današnji mladi? S čime se bave? Koliko i zašto koriste internet? Konzumiraju li alkohol i opojna sredstva? Znaju li roditelji kako njihova djeca provode vrijeme kada izlaze u večernjim satima u grad? I još bismo mogli postaviti mnogobrojan pitanja, a u vezi su s provođenjem slobodnoga vremena i konzumiranjem opojnih droga, alkohola, duhana i ovisnosti o računalnim igricama i internetu naših mladih i djece, a na koja ćemo pokušati odgovoriti u Mjesecu borbe protiv ovisnosti koji se svake godine obilježava od 15. studenog do 15. prosinca.

Ove školske godine započeli smo Mjesec borbe protiv ovisnost s roditeljskim sastankom u Područnoj školi Gornji Miholjac kada je na poziv učiteljica Anite Jančič Rulj i Jasne Kizivat knjižničarka Melita Schmitz održala predavanje „Kako računala utječu na mozak?!“.

U predavanju su prikazani negativni aspekti korištenja računala te je prikazano na koje načine, zašto i kako osoba može postati ovisni o internetu, igricama, mobitelu i općenito društvenim mrežama. Prikazani su i utjecaju hiperlinkova na čovjekov um kao i mnogobrojan istraživanja koja potkrepljuju teze o negativnim učincima čestog korištenja računala.

Predstavljeni su i rezultati istraživanja koje su provele Ljiljana Matošević (SŠ M. Marulića, Slatina), Jasna Per Kožnjak (Psihološki centar Putokaz, Virovitica) i Melita Schmitz, (OŠ E. Kumičića, Slatina) u Virovitičko-podravskoj županiji koje je provedeno na 372 učenika srednjih škola u Virovitici (Tehnička škola Virovitica, Strukovna škola Virovitica, Katolička klasična gimnazija s pravom javnosti u Virovitici) i Slatini (SS M. Marulića, Industrijsko obrtnička škola). Rezultati istraživanja pokazuju da većina učenika (97,04%) ima internet i samostalno odlučuju kada će i koliko vremena provesti na internetu bez znanja roditelja (90,59%). Internet najviše koriste za društvene mreže, gledanje filmova i igranje računalnih igrica. Najviše vremena provode na fecebooku čak i pod nastavom, a samo manje od trećine učenika ga isključi dok kod kuće uči. Oko 17% učenika spava pet i manje sati, a zabrinjava podatak da se 9% učenika budi po noći kako bi provjerili što se događa na društvenim mrežama.

U Mjesecu borbe protiv ovisnosti u školama se pojačano provode aktivnosti kako bi se učenici uputili u zdrav način života i kako se ne bi usmjerili na konzumaciju bilo kojih opijata, ali ne smijemo zaboraviti da je takav stil života važno poticati kroz mnoge nastavne sadržaje i nastavne predmete te je još važnije uključiti roditelje u ovakve programe kako bi zajedničkim snagama doveli mlade na put zdravlja, uspjeha i konačno životne sreće.

M. Schmitz, dipl.bibl.mentor.

(175)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*