Naslovna Blog Arhiva tekstova Kako preživjeti

Kako preživjeti

25
0

kolumna_bosnjak“Nemoj biti previše bojažljiv i izbirljiv dok pokušavaš. Cijeli život je pokus. Što više pokusa napraviš, tim bolje. Što ako su pokusi malo grublji i tvoja se odjeća možda zaprlja ili podere? Što ako ne uspiješ i ako se poprilično uvaljaš u blato jednom ili dvaput? Pa, opet se podigni i nikad se više nećeš toliko plašiti neuspjeha.” ~Ralph Waldo Emerson

Stanje u našoj ekonomiji je copy/paste grčkog modela. Samo što nas nitko neće vaditi iz govana… ~hrvatski ekonomist.

zaboravljen

Očito je da moramo sami…

“Vjerujem da, u naše vrijeme kojim dominira profesionalna specijalizacija, trebamo dosegnuti negdašnji ideal općeg znanja.” ~Roman Krznarič

“Kao prvo – posegnimo za zanatima koji zahtijevaju više vještina, recimo, podučavanje. Aristotel, čiji su učenici bili Aleksandar Veliki i Ptolemej, podučavao je fiziku, metafiziku, poeziju, glumu, glazbu, politiku, etiku, biologiju i zoologiju.” ~Roman Krznarič.

Moderni ekvivalent bi bio netko tko drži instrukcije, a ne samo nastavnik. Instrukcije iz čega? Svatko tko želi preživjeti zaradom može držati instrukcije iz iskustva, vještine i znanja s područja kojim se postiže preživljavanje. Matematika, nogomet, gitara, vrtlarstvo, pletenje. Štogod.

ptice_umiru_pjevajuci“Ujutro idi u lov, ribu pecaj oko podne, navečer se pobrini za stoku, debatiraj poslije večere, i sve to da nisi ni lovac, ribič, stočar niti filozof.” ~Karl Marx

“Drugi je pristup… održavati nekoliko karijera istodobno”. ~Roman Krznarič.

Kao stručni suradnik, volonter ili zaposlenik, pod ugovorom za stalno ili privremeno, ujutro ili navečer, možeš pokušati ostvariti se na više područja, ponešto zaraditi ili samo ostaviti svoj utjecaj, nikad ne znaš hoće li to biti tvoj hobi ili tvoje zvanje što će ti donijeti kruh.

I posljednja preporuka… “primijeni poznavanje drugih područja na ono što radiš, tako da ne moraš mijenjati posao.” ~Roman Krznarič.

“To je osobito usavršio Leonardo da Vinci… njegovo razumijevanje anatomije utjecalo je na njegovo slikanje, a njegova promatranja letenja kod ptica i šišmiša dala su rezultat u nacrtima za letećim strojevima.” ~Roman Krznarič.

krist“Da bismo ostvarili te mogućnosti moramo naučiti svladati strahove i manjak samopouzdanja koji nas koče. Što ako donesem pogrešnu odluku? Jesam li dorastao tome ili neću uspjeti? Kako da rizikujem? Hoću li potratiti sve ove godine ako krenem?… Štogod isprobamo trebali bismo nastupiti tako kao da živimo pokus dok učimo umijeće življenja, imajući na umu riječi Ralph Waldo Emersona iz devetnaestoga stoljeća: Nemoj biti previše bojažljiv i izbirljiv dok pokušavaš. Cijeli život je pokus. Što više pokusa napraviš, tim bolje. Što ako su pokusi malo grublji i tvoja se odjeća možda zaprlja ili podere? Što ako ne uspiješ i ako se poprilično uvaljaš u blato jednom ili dvaput? Pa, opet se podigni i nikad se više nećeš toliko plašiti neuspjeha.” ~Roman Krznarič.

Foto: Oliver Bešić

(25)