Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Kako kritikom ubiti i vratiti “ljubav” u timski rad

Kako kritikom ubiti i vratiti “ljubav” u timski rad

24
0

Današnja BK Newsletter epizoda je u kategoriji kratko & slatko. S jedne strane to je posljedica hektičnih i “vrijeme je za novi početak” aktivnosti koje pršte sa svih strana.

Čovjek bi pomislio da je 1.9. započela nova godina, no nije daleko od toga.

A druge strane, dosta fokusa i energije ulažem u novo poglavlje Business Klinike (jeste zamijetili novi logo u headeru poruke?) te sadržaje i materijale koji se distribuiraju kroz Business Klinika Membership program.

No, da se vratimo na današnju “ljubavnu” temu kritika i dinamike vođenja i funkcioniranja u timu.

Ovo posebno vrijedi ako imate svoj tim, ako ste gazda koji zna da bez ljudi / članova tima nema uspjeha ili čak ako ste “samo jedan od članova tima” ali imate ambiciju i želju da svi zajedno profitirate i dobro se osjećate.

Kritike ili zakamuflirani feedbackovi su današnja tema.

Uobičajena je praksa, a tako se uči i na različitim seminarima da kad se daje feedback (povratna informacija) onda to kažeš u obliku da prvo naglasiš što je bilo dobro, a nakon toga kažeš što bi moglo biti drugačije.

I na kraju ohrabriš u pozitivnom smjeru da se to može drugačije, bolje, efikasnije, sretnije…

Super u teoriji, fora za vježbanje, ali ako krene “znam da se na feedback ne daje feedback, ali MORAM REĆI…” nakon čega očekivano slijedu kanonada “nije ti dobro ovo”, “ovo ti je ok, ali nisi dobro ono…” pa faze durenja i uvrijeđenog ega. Aaaaaaah…

I tu dolazimo do bitnog detalja kod timske dinamike i stvaranja timske “ljubavi”.

A to je način na koji ćemo jedan drugog kritizirati i davati povratnu informaciju ili sugestiju.

Pravilo je sljedeće: ako se s nečim ne slažeš ili misliš da može drugačije, onda to JEDINO možeš iskazati tako da kažeš KAKO SI TI TO napravio. 

Marica, kod zadnjeg sastanka s klijentom zaboravila si spomenuti da imamo različite uvjete plaćanja 

vs

Marica, ja se za sastanak s klijentom pripremama tako da imam check listu što sve moram prezentirati, kako ne bih preskočio navesti različite modele plaćanja. 

Dakle, kad imamo kritiku / neslaganje tada je ne skrivamo ispod tepiha ili suptilno sugeriramo drugoj osobi da to treba popraviti, već sa svojim primjerom i svojim opisom navodimo kako to MI RJEŠAVAMO.

Ne i nikako NE ovoMarica, bilo bi dobro da si ubuduće napraviš check listu tema kako ne bi zaboravila spomenuti različite uvjete plaćanja.

“Ja to radim ovako… “, “Ja za takvu situaciju napravim to i to…”, “Ja…” je ispravan smjer… A NE “Ja mislim…”, “Ja bih…” i slične izjave u kojima se priča bez osobnog iskustva.

Za taj dio služi brainstorming aktivnost, što je nešto sasvim drugo. Ako nemaš vlastitog iskustva, tada NE PRIČAŠ niti imaš pravo KRITIZIRATI!

“Ljubav” ili ako želite politički korektno, uvažavanje i izgradnje povezanosti u timu za najbolje rezultate možete ostvariti uvođenjem ovakve komunikacije i procesa razmjene informacija, jer je sve ostalo lažnjak i put u grupiranja, segmentiranja, klanovske borbe, podmetanja, tračanje…

Oooops… Ipak ovo i nije ispala tako kratka epizoda. Izgleda da me ponijelo.

Nema veze, pišemo se uskoro, a u međuvremenu možete uskočiti u BK Membership ili baciti pogled na aktivnosti koje radim na Instagramu ili Fejsu.

Hvala,

Goran Blagus

(24)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*