Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Kad je puno stvari na stolu (voditeljske vještine)

Kad je puno stvari na stolu (voditeljske vještine)

105
0

Kada i ako se nađete u situaciji da u tvrtki koju vodite postavljate osobu na voditeljsku poziciju, budite vrlo, vrlo, vrlo oprezni.

Oko voditeljskih pozicija postoji nekoliko uvriježenih mišljenja i mislim da je sada odlična prilika da nekolicinu njih i adresiram.

1. Voditelj ništa ili malo radi, on samo drugima prebacuje poslove
2. Voditelj ružne poslove daje drugima, lagane i zanimljive ostavlja sebi
3. Voditelj bi trebao biti vještiji od ljudi koje vodi
4. Kad postanem voditelj, moram postati puno odgovorniji
5. Kad postanem voditelj, stvari ću posložiti i postaviti na najbolji način
6. Kao postanem voditelj, ja sam odgovoran za druge
7. …

Moglo bi se tu puno stvari i situacija nabrojati, no ove gore su među najčešćim mislima i osjećajima koji se stvaraju kada se netko promovira u voditelja.

Ali ima i još jedna, koja često bude pogubna za osobu koja nije najbolje ili uopće trenirana da bude voditelj – definiranje prioriteta.

Netko bi rekao da to i nije problem. Napraviš spisak problema / stvari koje treba obaviti, procijeniš koliko je hitno / važno / bitno ili implementiraš neki drugi model (prihod, rashod, rokovi, kompleksnost…).

I onda samo radiš po tome, tj. kao voditelj raspoređuješ različite zadatke, radiš svoje zadatke, kombiniraš i svi veseli i sretni.

Da je barem tako…

Gotovo pa najveći problem i razlog zašto osobe koje su promovirane na poziciju voditelja ne uspiju, budu frustrirane i u najgorem slučaju odlaze iz tvrtke bez obzira na veće benefite (plaća, bonusi, pokloni, ured, mobitel, auto…) je frustracija i nezadovoljstvo kod rješavanje zadataka tj. famozna prioritizacija.

Jedan dio svježe-promoviranih-voditelja pukne kada im se servira hrpa stvari i od te hrpe ne znaju odakle krenuti pa hektično skaču s jednog zadataka na drugi, s jednog problema na drugi i posljedično im radno vrijeme naraste na 12 sati, počnu biti frustrirani jer puno rade ali ne stvaraju dovoljno vidljive ili brze rezultate te ih pojede umor i stres.

U slučaju da uspiju riješiti gornju zamku, onda znaju “pasti” i “pokleknuti” na situacijama kada moraju odlučiti i pustiti da kad je nešto evidentno loše i neispravno da to tako ostave i posvete se rješavanju većeg i važnijeg problema ili zahtjeva.

Nedavno sudjelovao na jednom mini treningu novog voditelja i rečenice koje sam podijelio s njom su išle ovako nekako…

Ima stvari kojima se moramo posvetiti sada i odmah, bez obzira na to što znamo i vidimo da nam ovdje “pušta voda”. Da, malo će nas poplaviti i stvoriti nelagodu, ali kad riješimo problem X, imat ćemo resurse da riješimo i “vodu”.

Element na koji sam aludirao je osvještavanje da nije svemoguća i da nitko od nje ne očekuje da sada i odmah riješi sve probleme i da je OK da nešto kasni, OK je pogriješiti i donošenje odluke je bolje od nedonošenja odluke. 

Inače, osobe trenirane za voditeljske pozicije ovo jako dobro znaju i nemaju problema s gornjom postavkom, a ako ste vlasnik / direktor u tvrtki i ne možete investirati u rad s coachem ili nekim drugim profesionalcem, dovoljno je da znate kako su podrška i “sigurna mreža” najbolje stvari koje možete pružiti svojim novim voditeljima u prvih nekoliko mjeseci.

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Današnja tema je klasična poslovna situacija u kojima je coach i coaching odličan alat.

(105)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*