Naslovna Novo Josip Kregar: Često osjetim trulež kad se nešto proglasi svetinjom

Josip Kregar: Često osjetim trulež kad se nešto proglasi svetinjom

24
0

 

U Hrvatskoj se ne raspravlja puno o zaduženjima, budućnosti, tehnološkom napretku, zelenoj i energetskoj politici. Vijesti iz svijeta svedene su na brojeve zaraženih, više o modi, sportu, ali još više od svega o svetim simbolima, zastarjelim podjelama prema (zapravo) irelevantnim ideologijama.

Oni koji govore reinterpretira se prošlost, relativiziraju činjenice, mašu zastavama, rasipaju se emocije, daje se oduška nejasnim porivima osvete i mržnje. Svi se razumiju u simbole. Mržnja je gorivo.

Nevjerojatno je uz kako malo znanja mnogi imaju čvrste stavove o nastanku nacije, šire romantizirane priče o herojima, zavjerama i neprijateljima. Na svu sreću napušteno je, mada ne bez zadrške, traženje vraga specijaliziranog za Hrvate koji se samo bavi urotama, spačkama i podmetanjima.

Komad kamena nije kamen već sveta stvar, križ nije ukršteno drvo već znak identiteta i smisla, boja dresa nije stvar estetskog izbora. U takvim pitanjima djeluje mehanizam osjećajne identifikacije (mi dobri; oni, drugi zli).

Ja ne vidim problem u tome da Srpkinja govori srpski. Ona ima to pravo, ne samo radi slobode izražavanja, već je to znak da pripada jednoj kulturi tolerancije i snošljivosti, stoljetnog suživota s malim razlikama. Ona nije odnekud došla, ona je bila tu, njeni preci su bili tu i sretna je što se vratila iz izbjeglištva. Tamo nije na svojem. Ali dirnula je totem, osporila tabu. Taknula je neke nove svetinje.

Taj trulež materijalnog osjetim često kad se nešto proglasi svetinjom: ratovi, pobjede i porazi, žrtve i odricanja. Totemi i tabui postoje i u modernom svijetu, ali im je mjesto u muzeju.

Cijeli tekst pročitajte na autograf.hr

 

(24)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*