Jesam li na dobroj adresi?

11
0

Ako nešto obožavam (raditi) onda su to mini tehnike i efikasne rečenice koje koristimo u otvaranju prodajnih aktivnosti ili follow-up procesima.

Često i prečesto se percipira da za otvaranje pregovora treba imati kompliciranu metodologiju, a prava istina je da do kompliciranih i kompleksnih stvari dolazimo tek kad smo pripremili teren za pregovore.

Ili još bolje i važnije – kada smo sigurni da igramo na pravom terenu.

Zamislite da idete na nogometnu utakmicu, istrenirani ste do maksimuma, nabrijani za pobjedu, spremni pokazati se u najbolje svijetlu i 100% sigurni da pobjeđujete, a onda odete na krivi nogometni teren – jer ste promašili adresu.

Nezamisliv scenarij?

Možda kad je u pitanju dobro organizirana utakmica, no jeste li svjesni da svaki dan ekipa iz prodaje igra svoje utakmice na krivom terenu.

  • Pregovaraju o prezentaciji s osobom iz krivog odjela
  • Dogovaraju uvjete plaćanja bez odgovorne osobe koja potpisuje ispalite
  • Šalju inicijalna prodajna pisma tvrtkama kojima evidentno ne treba ta vrsta usluge

Isto kao kad bi vaterpolo igrači stigli na rukometni teren i čudom se čude zašto nema vode.

I tu je onda dio aktivnosti i sadržaja s kojima ja osobno često gnjavim svoje klijente i njihove djelatnike – jeste li sigurni da ste na pravoj adresi?

A stvar u praksi rješavamo vrlo jednostavno – pitamo drugu stranu jesu li oni pravo mjesto za razgovor o rješenju / našoj ponudi.

Gđa. Mikić,

Samo da budem siguran, jeste li vi prava adresa kojoj mogu poslati PDF prezentaciju i kasnije dogovarati oko XYZ?

I dogovor koji ćete dobiti je DA ili NE.

A onda prema njemu dalje granate svoji prodajnu koreografiju. Čak i ako ste dobili “NE” za odgovor, štoviše, to je nekad najbolji odgovor koji možete dobiti.

Goran Blagus
(Business klinika)

(11)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*