Ja sam specifičan

45
0

Neka digne ruku onaj tko misli da je njegov biznis, tržište, problem, potrebno rješenja specifično?

Frizeri imaju specifičan biznis
Prodaja alkoholnih pića je specifična
Instalacija PVC stolarije je specifična vrsta posla
XYZ je specifičan

Kada na seminarima ili nekom većem okruženju postavim pitanje iz uvodnika, gotovo pa 90% ekipe digne ruku.

A kad ih pitam što je to specifično kod njih, odgovori su gotovo pa identični ovako kako sam ih gore i napisao.

U ispravnoj poslovnoj postavci po kojoj “klijenti biraju nas, ali i mi biramo njih” te priloženoj prodajnoj koreografiji, situaciji “mi smo specifični” se pristupa na dva načina.

1. Mi smo specifični i za nas nema rješenja. 

Mi smo toliko specifični da ne vjerujemo u vaše rješenje, jer smo poprilično sigurni da ne kužite koliko smo specifični.

“Mi smo toliko specifični, da ste vi specifičan davatelj usluge koji nama ne može pomoći” je najčešće rečenica koju vam žele izgovoriti, ali često nisu dovoljno hrabri to napraviti.

I s njima se postupa po kratkom postupku – Hvala & zbogom!

2. Mi smo specifični i tražimo specifičnu pažnju.

Ova vrsta ekipe je nešto potpuno drugačije i gotovo pa univerzalni način kako se njima pristupa je da ih se pita po čemu su to specifični i što je to za njih specifično.

I kad sve to skupite i skompletirati, ono što morate napraviti i komunicirati je da ste za njih napravili specifično rješenje koje će im pomoći riješiti / postići željeni rezultat.

Ukratko, “mi smo specifični” je samo nešto što trebate shvatiti kao mini test (HOT or NOT) nakon kojeg odlučujete idete li dalje ili ne u komunikaciju s njima.

Štoviše, svi mi jako dobro znamo da gotovo pa ničeg specifičnog nema u rješenjima koje im pružamo i da su ta rješenja gotovo pa identično primjenjiva za branšu X i branšu Y, ali… puno bolje zvuči da je nešto specifično za njih napravljeno.

Stoga, bez puno filozofije – ili si HOT i idemo dalje, ili si NOT i zbogom!

Živci i emocije će vam biti zahvalni, a dugoročno i poslovni račun.

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Najčešći razlog zašto se izgovara “ja sam specifičan” je oko toga da osoba ne može do kraja ili detaljno objasniti sve pojavnosti i probleme / zahtjeve koje ima, pa joj je onda lakše generalizirati takve stvari iza riječi “specifičan”.

(45)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*