Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Izvukao bi se iz vlastite firme jer ti je svega dosta?! [Serijal]

Izvukao bi se iz vlastite firme jer ti je svega dosta?! [Serijal]

40
0

Ovo je nova epizoda mini serijala poznate situacije kad je vlasniku firme puna kapa svega i želi se izvući iz vlastite firme. Iako bi mnogi svoju firmu prepustili samo da je se riješe, prodaja firme ipak zvuči kao jako dobro opcija. Da, zvuči jako dobro…

Mnogima nije bilo drago kako sam u prijašnjoj epizodi spomenuo da je prodajna cijena po kojoj bi firmu prodali / uvalili / riješili se na vrlo niskom prioritetu.

Mislim, ono… ja tu ostvarujem x milijuna, kad od toga oduzmeš troškova od y milijuna, ostane to ovoliko, ali potencijal tržišta i klijente koje imamo, pa koliko dugo su oni s nama i još će biti, to je onda puno milijuna i super je cijena kad taj moj biznis kupiš za kikiriki novaca…

Je, je, je… i onda je svizac koji na oba oka ima ječmenac brzinski iskalkulirao kako je to super-truper-odlična prilika i iskeširao kikiriki novaca.

Možda u nekom paralelnom svemiru i možda ako imate firmu s uber naprednom tehnologijom i rješenjem ili u dugotrajnoj imovini imate neko zemljište za koje kupac zna da će se u skorije vrijeme prenamijeniti u nešto što će multiplicirati njegovu investiciju od kikiriki novaca.

Možda… možda…

A da ne ostanemo na kategoriji možda i zabludi kako u drugom koraku pregovaramo oko prodajne cijene po kojoj bi se “odrekli” svoje firme, jer ima jedna druga, važnija, kategorija na koju treba obratiti pažnju.

Procedure akvizicije novih klijenata i zadržavanja postojećih klijenata.

Kakve sad procedure? Akvizicije klijenata? Kako to misliš?

Pa baš tako, na koji način vaš biznis privlači nove klijente, kako postojećim klijentima radi upsale, kako kroz customer care produžuje životni vijek klijenta, kako kroz vrijeme diže ARPU, kakav mu je retention, koliko…

Aktivno se oglašavamo, tu privlačimo potencijalne, onda ovdje ovako obrađujemo, pa ako je to dobro onda radimo ovo, a ako nije, onda radimo ono. 

Zapravo, sve ovisno o tome kako ja procjenim i onda odlučim što bi bilo najbolje.

I tu je BOMBA… to je jedan veliki NO GO.

Ne kako “ja odlučim što bi bilo najbolje”, već bi trebalo biti – “prema ovim parametrima plus iskustvo X i spremnost za rizik”.

Sjetite se, na samom vrhu rizika po kojem potencijalni kupac procjenjuje želi li preuzeti vašu tvrtku je to koliko je ona ovisna o vama, tj. gazdi.

Što je rizik manji, što je proces vođenja i odlučivanja dokumentiraniji i lakši za pratiti, to je i šansa za dogovor oko prodaje / kupnje firme lakši.

I to je drugi iznimno važan korak / komponenta koju morate imate ako želite prodati svoju tvrtku.

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Iznimka gornjoj proceduri je onda i samo onda kada potencijalni kupac želi kupiti vaša rješenja (tehnologiju, klijente, imovinu, eventualno zadržati ljude) i kada mu nastavak života vaše tvrtke više nije interesantan. Ako ste za takvu prodaju, onda vam sve ovo ne treba, već pristupite prodaji svoje tvrtke kao i svakog drugog proizvoda.

p.p.s. Moraju li biti pisane procedure, zašto gnjaviš oko procedura, čemu sve to??? Ne trebaju tu biti litanije, no MORA SE ZNATI kako se radi akvizicija novih klijenata i kako će se vaša tvrtka koristiti u budućnosti. Procedure shvatite kao upute za korištenje, a što je manje uputa to je i prodajna cijena niža te sam proces prodaje teži.

(40)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*