Izjava o otkazu! [serijal]

27
0

Podsjećam, ovo je serijal “strujni udar” tehnika koje koristimo kada pregovori i dogovori dođu do mrtve točke i iako smo u ovom serijalu stigli do zadnjeg “udaraca”, znajte da ima tu puno tehnika i tehnikica.

Nedavno sam čitao zanimljiv članak o tehnikama utjecaja u kojem se secirao modus operandi jednog prevaranta i koji je s par izgovorenih rečenica te svojim stavom (neverbalna komunikacija) duže vrijeme iskorištavao rupu u sustavu.

Kada se pomnije analizira što i kako je to radio, ne treba biti poseban ekspert i zaključiti da izgovorene rečenice nisu ništa posebno, da komunikacijske poruke nisu ništa posebno i što svi mi ne radimo svakodnevno i zapravo u cijelom njegovom nastupu, kada je on seciran u korake, nema neke posebne mudrolije i čarolije.

Ali, lik je godinama s istim rečenicama i istim nastupom iskorištavao sustav… naravno, dok ga nedavno nisu ulovili. No, to je već jedna druga dimenzija.

A što je to on “imao” ili što je to on “radio”, a da je bio “uspješan” u svojoj raboti?

Jedna od tih komponenti je bila kombinacija “besramnog i samopouzdanog traženje”.

Lik je jednostavno, bez srama i grižnje savjesti te s maksimalnim samopouzdanjem od prevarene strane tražio ono što je želio.

Zašto sve ovo pišem i pojašnjavam?

Zato što velika većina poduzetnika ima otpor prema tehnikama iz ovog serijala, a gotovo sam siguran da će imati i otpor prema današnjoj tehnici, a ono što im treba i ono što zaslužuju im iste te tehnike mogu pružiti.

A otpor je samo posljedica filma koji ćemo odvrtjeti u glavi i stvorene slike da bi se trebali sramiti ako tražimo ono što osjećamo da nam pripada što sve dodatno zakompliciramo svojom nesigurnošću.

Podsjećam (peti put) – ovo su tehnike koje upogonjujete kada su vam pregovori zapeli, kada ste potencijalnom klijentu demonstrirali vrijednosti, kada su oni povratno rekli da im je to interesantno i potvrdili na neki način da žele ići u suradnju s vama, no u trenutku kada je ta suradnja trebala početi, desio se MUK, IGNORANCIJA, BLOKIRANJE, IZBJEGAVANJE.

I ako sve to nije nepošteno i nekorektno prema vama, kao budućem davatelju usluge koji je uložio i vremena i novaca, onda očito imamo dijametralno suprotne stavove o poslovanju.

“Izjava o otkazu!”, naslov današnjeg teksta je jedna od tehnika tj. rečenica koja će ili dati “šut” da se pregovori pokrenu ili dotičnu tvrtku i dotičnog potencijalnog klijenta možete zaboraviti na jedno duže vrijeme.

g. Horvat,

Otkazujemo projekt i dogovorene uvjete.

Jedna rečenica. JEDNA! Ne dvije, ne tri, ne pojašnjenja ovo ili ono… jedna, jedina rečenica.

Besramno i samopouzdano na maksimum – to vam je postavka i vrlo važna komponenta u pregovaračkim vještinama.

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Za današnju tehniku mnogi poduzetnici često nisu spremni i vrlo često traže alternativne puteve, tehnike, metode… i gotovo uvijek budu neuspješni. Ako povučete analogiju s zdravstvenim problemima – evo vam aspirinčić i flasterčić, manje će boljeti i možda pomogne. Možda… možda… 

(27)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*