Naslovna Razno Iz pakla u mir – u potrazi za izgubljenim djetinjstvom

Iz pakla u mir – u potrazi za izgubljenim djetinjstvom

51
0

cenacoloU sklopu preventivnog programa profesorica psihologije Ljiljana Matošević iz Srednje škole Marka Marulića iz Slatine već dvadesetak godina učenike trećih razreda gimnazije vodi na stručnu ekskurziju koju financira Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ iz Virovitice te mnogobrojni gospodarski subjekti iz Slatine.

Program ekskurzije se sastoji od posjeta Zajednici Cenacolo kod Vrbovca gdje su smještene osobe koje su u svome životu bile izložene bilo kojoj vrsti ovisnosti te su u Zajednici na odvikavanju. Zajednicu je osnovala Sestra Elvira Petrozzi iz Italije koja je rekla: “…Osjećam golemu snagu, snagu da darujem život, što me potiče da više mislima na potrebe drugih i na taj način zaboravim na svoje svagdašnje potrebe, koje su posljedica gladi, umora, iscrpljenosti, strahova i bolest…”

Zajednica je osnovana u srpnju 1983. godine u gradiću Saluzza u Italiji. Sestra Elvira kaže da je Zajednicu osnovala jer je shvatila da su mladi u potrošačkom društvu odbačeni i zaboravljeni te da u obiteljima nema razgovora i povjerenje: mladi su prepušteni sami sebi. Danas Zajednica ima 60 kuća na 4 kontinenta u 17 država; u Hrvatskoj djeluje u 8 kuća ili boravišta.

cenacolo2

Pri samom dolasku u Cenacolo dočekali su nas dvojica mladića te su nas uveli u lijepu kapelicu u kojoj svakodnevno svi koji borave u Zajednici moleći krunicu započinju dan. Mladići su svjedočili o svome osobnome životu te putu koji ih je odveo u ovisnost iz koje više nisu sami mogli pronaći izlaz. Ovisnost u kojoj su se našli bila je samo simptom problema koji su osjećali i nosili u sebi: nekomuniciranje s roditeljima, ulazak u loša društva, lakomislenosti i slično. Ističu da je jako važno sebi priznati da je netko ovisnik te je tek tada moguće tražiti izlaz. Kada osoba dođe u Zajednicu u prva tri mjeseca pod dvadesetčetiri satnim je nadzorom takozvanog Anđela Čuvara; to je osoba koja pomaže u svemu, koja daje moralnu podršku, razgovara i sluša. Mladići ističu da je to razdoblje najteže jer se i organizam čisti od droga, ali i um od svega lošega.

Mladići su nas proveli kroz dvorište Zajednice te nam opisali život u njoj: to je jednostavan kršćanski život, obiteljskog stila, gdje se ponovo otkriva snaga molitve, ljepota rada, istinsko prijateljstvo i radost darivanja samoga sebe.

cenacolo1

Nakon Vrbovca uputili smo se u Zagreb u poznatu Nazorovu ulicu u kojoj je smješten „Dječji dom Zagreb“. To je dom za napuštenu djecu te djecu bez adekvatne roditeljske skrbi. Učenici su se družili s mališanima te ih razveselili prigodnim poklonima. Ovaj susret bio je poseban za naše učenike jer su razmislili o svome odnosu sa svojim roditeljima te više neće olako shvaćati svoje roditelje kao i sve ono što oni za njih čine.

Profesorica Matošević ističe da je važno i osobno iskusiti i susresti se s tuđim problemima za koje ponekad mislimo da nikada neće biti naši te je ovaj oblik rada s djecom važan za razvijanje empatije prema drugima te senzibiliziranje za one kojima je potrebna pomoć. Isto tako važno je i upoznati različite stilove života koji se razlikuju od našega te ej važno svakako uvidjeti da nam drugi sa svojim iskustvima mogu pomoći i da niti u jednoj životnoj situaciji nismo sami.

Učenici su bili dirnuti susretima te su poželjeli ponovno sudjelovati u ovakvom obliku zorne i iskustvene nastave.

Tekst i foto: Melita Schmitz, prof.

(51)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*