Naslovna Blog Arhiva tekstova Ispostava računa ljubavi

Ispostava računa ljubavi

204
0

Ljubav i nesanica (3.4.)

Nakon četrnaestodnevnog emocionalnog odvajanja od osobe koja je fokus opsesije, zaljubljeni treba nastaviti „raditi na sebi“ po ranije spomenutim uputama. Bez obzira na primjenu nove strategije u ljubavnom životu, može se dogoditi da zaljubljeni (koji više ne bi trebao biti u toj mjeri kao na početku tretmana), još uvijek ima zamagljenu percepciju vlastitog ljubavnog života. Osobni rast u emocionalnom smislu podrazumijeva toleranciju mogućih, budućih partnerovih odbijanja, ili kako se kod nas popularno kaže – dobiti košaricu u ljubavi i općenito odnos prema vezi koja u osnovi nije posve zdrava.

Nakon tri mjeseca zaljubljeni treba ponovno preispitati svoju vezanost prema obrascu evaluacije iz prošlog posta. Ukoliko je samo jedan odgovor potvrdan, veza je nezdrava. Preporuka je takvu vezu prekinuti.

A onda slijedi istjerivanje starih duhova iz prošlosti koji uzrokuju opsesivno ponašanje. Tko odluči pustiti iz sebe emocionalne duhove iz prošlosti bez terapeuta može naići na snagu osjećaja koju možda jedva može izdržati. Preporuka je potražiti stručnu pomoć psihijatra ili psihologa.

Uglavnom, opsesivne veze u odrasloj dobi otvaraju emocionalne rane iz ranoga djetinjstva i to koje su im prouzročili roditelji. Riječ je o traumama i iskustvima koje svatko nekako preživi i nastoji ih zaboraviti, potisnuti. Radi se o iskustvima kada su djeca odbačena, ostavljena, zlostavljana i zanemarivana od strane roditelja. Da bi osvijestili i izvukli na površinu stare rane potrebno je sjećanjem otići u period djetinjstva kada je nastala trauma, zatim napisati pismo roditelju koji je „odraslog opsesivca“ u djetinjstvu povrijedio, odnosno odbacio. Čitala sam jedno takvo pismo jednog odraslog muškarca koga je u ranom djetinjstvu napustio otac, ostavio i njegovu majku i otišao živjeti kod druge žene, a glasi ovako;

“Dragi tata,

one noći kada si ostavio mene da stojim na cesti samog u tami i odvezao se autom s onom ženom, osjećao sam se kao kukac kojega je upravo netko grubo zgazio.. Poželio sam da ja tebe isto tako zgazim. Nikad ti neću oprostiti što si mi učinio. I nikad ti neću oprostiti što si učinio mami. Ponio si se prema nama kao da smo prljavi i mrzim te zbog toga.. tvoj sin R..”

Citirano pismo osim tuge sadrži i moment agresije što je tipično za muškarce, pri čemu agresija služi za prikrivanje osjećaja. Žene uglavnom izražavaju osjećaje tuge i povrijeđenosti i to čine nesvjesno.

Svatko tko je iskusio užasnu snagu opsesivne zaljubljenosti može napisati pismo roditelju i čitati ga čim češće. Ukoliko su roditelji živi, preporuka je ukoliko je moguće, pismo pročitati roditelju osobno.

Kao pomoć u pisanju pisma može poslužiti sljedeći obrazac:

  • „Kad si me ostavio osjećao sam se kao…“
  • „Kad si me zanemarivao osjećao sam se kao..“
  • „Kad si me udario osjećao sam se kao…“
  • „Kad si se opijao osjećao sam se kao…“
  • „Kad sam se morao brinuti za tebe pijanog kao da sam ja tebi roditelj osjećao sam se kao…“

Moguće je improvizirati situaciju jednostavnom vježbom koja se zove „good parent exercise“-„vježba dobrog roditelja“ . Potrebno je sjesti na stolicu i nasuprot postaviti praznu te zamisliti da na njoj sjedi roditelj kome se obraćamo. Zatim treba glasno i iskreno izreći svoja sjećanja, misli i osjećaje potekle iz davne emocionalne povrede.

Ove postupke treba često ponavljati, čim češće tim bolje. Poželjno je za taj dio terapije isto naći povjerljivu osobu, „rame za plakanje“. Loši duhovi bit će istjerani s konačnim osjećajem ravnodušnosti, odnosno, pomirenja.

Opsesivno zaljubljeni svu svoju projekciju prenosi na partnera očekujući promjenu ponašanja koju je očekivao od disfunkcionalnog roditelja. Desimbolizirajući partnera oslobađamo sebe i njega od nemogućih očekivanja.

Nadalje, treba uspostaviti kontrolu opsesivnog ponašanja, zatim čuvanja dostojanstva , što se postiže na način da se ne zavaravamo porukama i tumačimo na kriv način i one koje sadrže dvostruki smisao. Na primjer, po starom opsesivnom obrascu reakcija na izjavu “Ne želim te nikad više vidjeti”, što je ranije bio okidač za opsesiju. Nakon tretmana treba glasiti ovako: “Boli me to što si mi rekla (o), međutim, poštujem tvoju odluku!”.

Niti jedan partner ne može zacijeliti emocionalne ozljede iz djetinjstva.

Nadalje, tko želi saznati više o temi disfunkcionalnog roditeljstva, preporučam sljedeći slučajno nađeni link za knjigu u pdf-u autorice Susan Forward, naslova Otrovni roditelji.Sretno u ljubavi i MIRNOM SNU!!

Cvijeta Grijak – Insomnija

(204)

Tagovi: