Naslovna Novo HGSS: Zimska vježba slavonskih stanica

HGSS: Zimska vježba slavonskih stanica

139
0

Snijegom prekriveni Papuk i temperatura od -10°C jučer su stvorili idealnu kulisu za održavanje zimske vježbe triju slavonskih stanica HGSS-a.

Vježba je zamišljena da objedini gotovo sve tehnike koje se koriste u akcijama spašavanja u zimskim uvjetima. Dvadeset i troje članova HGSS Stanica Požega, Slavonski Brod i Orahovica do lokaliteta Nevoljaš, u srcu Papuka, došli su turno skijama i motornim sanjkama gdje su obnovili znanja rada s lavinskim primopredajnicima, medicinskog zbrinjavanja unesrećenih u zimskim uvijetim te rad s transportnim sredstvima.

Nakon toga uslijedila je zamišljena akcija gdje je bilo potrebno locirati unesrećenu osobu, pružiti joj prvu pomoć te spustiti niz strminu,a potom transportirati „Husky zapregom“ do Planinarskog doma Jankovac. Na zimskoj vježbi sudjelovala su i dva potražna tima pa je ovo bila idealna prigoda za demonstraciju potrage za nestalim osobama u lavinama. U simuliranim uvjetima lavine, oba psa su u rekordnom roku pronašla snijegom zatrpanu osobu.

Osim usvajanja novih vještina i obnavljanja već stečenih znanja, današnji dan HGSS Stanicama sa slavonskog područja značio je puno i u smislu jačanja suradnje i podizanja razine uigranosti u situacijama zajedničkog djelovanja.

Da opreza u ovim zimskim uvjetima nikad dosta pokazalo se i u akcijama koje su Stanice Orahovica i Požega odradile. Početkom dana HGSS Stanica Orahovica zaprima dojavu o iscrpljenom planinaru koji pokušava doći do doma na području Kokočaka. Tim spašavatelja uputio se prema unesrećenom koji se na sreću sam izbavio te uspješno vratio kući.

Po završetku vježbe i povratku prema bazama spašavatelji nailaze na nekoliko zaglavljenih automobila koji su nepripremljeni krenuli u avanture. Odrađene su 3 akcije izvlačenja vozila.

Ovom vježbom spašavatelji HGSS Stanica Požega, Slavonski Brod i Orahovica pokazali su visoku motiviranost i vrlo dobru obučenost za djelovanje na terenu u težm zimskim uvjetima.

Izvor: gss.hr

(139)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*