Naslovna Politika HDSSB: Promjene kaznenog zakona

HDSSB: Promjene kaznenog zakona

16
0

hdssb_mPromjene kaznenog zakona i zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji

Na današnjoj konferenciji za medije predsjednik stranke Dragan Vulin i članovi Odbora za pravna pitanja HDSSB-a predstavili su inicijativu za izmjenama i dopunama Kaznenog zakona na temelju koje će Klub zastupnika HDSSB-a u parlamentarnu proceduru uputit odgovarajuće izmjene i dopune Kaznenog zakona koje obuhvaćaju kaznena djela protiv spolne slobode i kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta na način da će se predložiti postrožavanjezapriječenih kazni povećavanjem zakonskog minimuma.

Cilj ovog prijedloga će biti onemogućavanje izricanja uvjetnih kazni za osobe koje počine kazneno djelo na štetu maloljetnika. Osim navedenoga, predložit će se dopune Kaznenog zakona u dijelu koji se odnosi na uvjete (minimalni protek vremenskog roka izdržavanja kazne zatvora) primjene instituta uvjetnog otpusta kao i eventualne odgovarajuće izmjene Zakona o izvršavanju kazne zatvora.

Predložit će se uvođenje obvezne medicinska prevencija za osobe pravomoćno osuđene za neko od kaznenih djela počinjeno na štetu maloljetnik (spola sloboda, spolno zlostavljanje i iskorištavanje djeteta). Obvezni pristanak na medicinska prevencija će biti uvjet za primjenu uvjetnog otpusta. Način provođenja medicinska prevencija bi bio reguliran posebnim aktom.

Osim navedenoga, predloženim izmjenama bi se zatražilo da svi podaci koje sadržava registra pedofila koji se vodi pri Ministarstvu pravosuđa u njemu ostaju trajno kako bi se onemogućilo da osobe osuđene zbog gore navedenih kaznenih djela budu eventualno zaposlene na radnom mjestu na kojem bi bile u kontaktu s djecom.

Glasnogovornik HDSSB-a
Karlo Šatvar, dipl.iur.

(16)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*