Koliko novaca?

162
0

Ljetni – Covid – BK – newsletter

Oduvijek je bilo bitno koliko nešto košta, koliko je potrebno investirati, koliko treba izdvojiti da bi se nešto platilo.

Jer, ako nemaš, onda ili tražiš neko drugo riješene ili jednostavno odustaješ od toga.

Nekada davno, kada je ego i ponos igrao jako drugačiju ulogu nego što je to danas, dosta je bilo “pripetavanje” kako saznati koliko nešto košta.

Nekako se smatralo da je pitati za cijenu znak slabosti. Ako pitaš, vrlo je vjerojatno da nemaš dovoljno i “sigurno ćeš uvrijediti prodavača”.

I tu je bilo svakakvih izmotavanja… zapravo, i dan danas se dešava dosta tih izmotavanja i radnji kako bi se izbjegao sijaset neugodnih stanja.

No, stvari i modeli ponašanja su se dosta promijenili. Internet je donio neke nove kanale komunikacije, do nekih informacija se dolazi jako brzo i jednostavno, sajtovi s usporedbama su na svakom koraku, društvene mreže imaju pregršt iskustava iz kojih se može saznati svaka informacija.

Ukratko, nelagoda oko toga kad treba pitati koliko nešto košta i cupkanja oko otkrivanja prave cijene se preselila iz glava potencijalnih klijenata na online i nije pod našom kontrolom kako bi to trebalo biti.

Što nas u konačnici i dovodi do vrlo važne poslovne lekcije – bolje da sami komunicirate koliko novaca je potrebno za proizvod / uslugu koju pružate i bolje da sami taj iznos opravdate kroz kanale koje kontrolirate, nego da pustite ljudskoj mašti i “prijateljskoj zlobi” da stvaraju vlastita mišljenja.

U procesu demonstriranja, pregovaranja i dogovaranja, recite “koliko novaca” treba za rješenje X, a koliko za rješenje Y.

Štoviše, preduhitrite sugovornika s pitanjem: “Sigurno vas zanima koliko novaca treba za X?”.

Goran Blagus
(Business klinika)
www.coaching.hr

(162)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*