ROI od par milijuna

538
0

Znate li za koji biznis da ima ROI (return on investment) 100% i više?

Ili još bolje, ROI od nekoliko milijuna?

Uložite 0 kn i na taj ulog ugovorite posao od milijun kuna.

Ili možda nešto “realnije za naše podneblje” u kojem recimo, uložite 300 kn i imate povrat te investicije od 30000 kn.

Dignete fejs oglas da proizvodite namještaj, investirate 300 kn u taj oglas i unutar par dana ugovorite posao od 30000 kn.

Čak da ste i vrlo korumpirani političar, nema šanse da za ništa uloženog dobijete milijune.

U krajnjem slučaju, morat ćete dati nešto svoje duše ili ono što je puno realnije, g*ze.

Nema biznisa koji je profitabilan, a da se u njega ne treba nešto uložiti.

I to bio ulog u vremenu ili financijama.

Vlastito vrijeme da se izgradi proizvod, da se definira usluga, da se pronađe klijent, da se realizira prodaja ili će netko za investirani novac napravi web stranicu koja će donositi klijente, složiti web shop putem kojeg će se prodavati, napraviti alat s kojim će se stvarati proizvod, isporučiti sirovinu koja je važna za proizvodnju…

I tu dolazimo do srži zbog kojeg velika većina biznisa ima problema – nemaju sredstva za ulog koji ima za svrhu da im donese dovoljno posla.

Web stranica dignuta na besplatnoj platformi, software koji se koristi je nelicenciran i piratiziran, koriste se društvene mreže u besplatnom modu i očekuje da će to privući nove klijente, kalkulira se na svakom kutku u kojem se želi izbjeći bilo kakav ulog, a onda se u isto vrijeme očekuje da bi svijet trebao prepoznati kako je njihovo rješenje NAJBOLJE rješenje, kako je njihovo rješenje NAJPOŽELJNIJE rješenje, kako su oni NAJSTRUČNIJI, kako oni najbolje ZNAJU… 

… i naravno, nešto što često čujem – “tržište je zaslijepljeno ovime koji ih zlorabljuju, neuki su i pojma nemaju, a mi smo barem 50% bolji i jeftiniji od konkurencije”.

Svijet u kojem živimo nije fer i zato prestanite tražiti od njega da postane fer.

Pravila igre u biznisu su i više nego jasna – koliko uložiš, toliko će ti se vratiti.

Uloži ništa, dobit ćeš ništa. Uloži puno, dobit ćeš puno.

I da… uloži pametno!

Goran Blagus
(Business klinika)
www.coaching.hr

p.s. Postavka s ulogom u pametno je i ona koju trebate postaviti u svojim prodajnim aktivnostima. Što ću dobiti ako vam dam X kn, mogu li to isto ili bolje dobiti za manje kuna, koliko je sigurno da ću za tih X kuna dobiti ono što mi je obećano. 

p.p.s. Nakon drugog čitanja – počnite izbjegavati besplatne stvari (usluge, servise, rješenja) jer sumnjam da ste spremni i vi sami dati svoju uslugu besplatno. Biznisom se možete baviti ozbiljno ili se biznisom možete baviti kao hobijem. Hobi ima svrhu zabave i ispunjavanja slobodnog vremena, a biznis ima svrhu stvaranja nove vrijednosti. 

 

 

 

(538)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*