Naslovna Novo Glasnici istine na 9. Memorijalnom maratonu “Da se ne zaboravi Baranja ’91”

Glasnici istine na 9. Memorijalnom maratonu “Da se ne zaboravi Baranja ’91”

52
0

Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije “Glasnici istine” pod pokroviteljstvom Ministarstva Hrvatskih branitelja organizirala je 24.08.2019. godine, 9. Memorijalni maraton od Osijeka do Batine pod nazivom “Da se ne zaboravi Baranja ’91”.

Na startu ovog Memorijalnog maratona u Osijeku, s “baranjske strane” mosta okupilo se preko dvadesetak maratonaca i ljubitelja trčanja pristiglih iz raznih krajeva Hrvatske:  Zagreba, Novske, Slavonskog Broda, Virovitice, Slatine, Čačinaca, Orahovice, Našica, Josipovca, Valpova, Belišća, Borova Naselja, Vukovara i Koritne, kako bi se skupa sa “Glasnicima istine” prisjetili 1991. godine i progonstva više od dvadeset dvije tisuće Baranjaca, većinskog hrvatskog stanovništva, te mađarske nacionalne manjine, i kako bi trčeći 40 km odali dužnu počast svim poginulim i nestalim Baranjcima u Domovinskom ratu.

Prije starta sve sudionike pozdravili su u ime organizatora, inicijator ovog maratona Pavo Tutenov, predsjednik udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije “Glasnici istine” te Darko Nađ predsjednik odbora za branitelje grada Osijeka i izaslanik gradonačelnika Osijeka g-dina Ivice Vrkića.

Na svom putu do Batine svake godine sudionici ovog maratona odaju počast svim poginulim i nestalim braniteljima kao i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu simboličnim paljenjem svijeća i polaganjem vijenca.

Tako su ispred Drvenog križa na Biljskoj cesti paljenjem svijeća odali počast svim Baranjcima poginulim u obrani grada Osijeka a također položen je vijenac kod Spomen obilježja trojice poginulih osječkih branitelja.

U Bilju su maratonce dočekali predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata predvođeni kao i uvijek sa udrugom policajaca branitelja Baranje i udrugom veterana vojne policije, te načelnik Općine Bilje – Željo Cikaj i predsjednik Općinskog vijeća Općine Bilje – Srećko Tatarević.

Tradicionalno sudionici ovog događaja zastaju u Vardarcu kod Elizabete i Ištvana Bočkai koji od prvog memorijalnog maratona 2011. godine u svome domu pripremaju okrjepu maratoncima.

U središtu Vardarca paljenjem svijeća ispred Spomen obilježja odali su počast poginulim Vardarčanima.

U Kneževim Vinogradima dočekani su od načelnika općine Vedrana Kramarića i članova braniteljske udruge predvođenih Tihomirom Krajcarom, Igorom Kerijem i Božom Rastija koji daju godinama veliki svoj doprinos u organizaciji ovog maratona. Nakon pozdravnih riječi načelnika općine Vedrana Kramarića paljenjem svijeće ispred Spomen obilježja odali su dužnu počast svim poginulim hrvatskim braniteljima Općine Kneževi Vinogradi.

Poznati baranjski ugostiteljski objekat Piroš čizma u Suzi i ove je godine također dočekao sudionike ovoga događaja te im pripremio okrjepu.

Na ciljnom odredištu u Batini, u batinskoj luci na Dunavu sudionike 9. Memorijalnog maratona “Da se ne zaboravi Baranja ’91” dočekali su: ispred Ministarstva Hrvatskih branitelja umirovljeni brigadir Filip Aračić izaslanik ministra Hrvatskih branitelja Tome Medveda te, predsjednica Općinskog vijeća općine Draž Eva Balatinac kao i Darko Nađ predsjednik odbora za branitelje grada Osijeka i izaslanik gradonačelnika grada Osijeka koji su pozdravnim riječima i obratili svim sudionicima ovog Memorijalnog maratona.

Simboličnim puštanjem vijenca u Dunav odana je počast svim poginulim i nestalim Baranjcima u Domovinskom ratu.

Po završetku ovog događaja na svečanom domjenku u Dražu svim sudionicima i zaslužnima za pomoć u organizaciji svečano su uručene zahvalnice.

Tekst: Pavo Tutenov
Foto: Željko Mikulić i Glasnici istine

(52)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*