Naslovna Novo Glasnici istine: 19. memorijana utrka “Fokinom stazom”

Glasnici istine: 19. memorijana utrka “Fokinom stazom”

44
0

Članovi udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije “Glasnici istine”: Pavo Tutenov, Goran Draksler, Zlatko Milošević, Vlatka Lovrenc-Poljanac, Robert Poljanac, Robert Knapić i Christian Hrvoić sudjelovali su 29. prosinca 2019. godine, na 19. memorijalnoj utrci “Fokinom stazom” od Pakraca do Omanovca.

Memorijalna utrka “Fokinom stazom” je nastala na inicijativu Duška Štrbca pakračkog branitelja i počasnog člana udruge maratonaca VPŽ “Glasnici istine”,  a koju organizira HVIDR-a Pakrac u spomen na pogibiju zamjenika zapovjednika pakračkog 76. samostalnog bataljuna Marijana Kulhavi – Foke i 6 Bjelovarčana: Ivan Bedeković, Ante Čurić, Franjo Gašpar, Dražen Hudec, Željko Novosel i Darko Peroš.

Start ove jedne od najdugovečnjih memorijalnih utrka u Hrvatskoj je tradicionalno ispred obiteljske kuće poginulog Foke u Pakracu na maloj Krndiji gdje su sve sudionike ugostili Marica i Marijana Fulhavi, supruga i kći poginulog Foke te Matija sin Predraga Fokinog brata koji je preminuo u ožujku ove godine, a cilj kod Planinarskog doma “Omanovac” na Psunju – 655 m/nv.

Već tradicionalno svoj doprinos daju i članovi moto kluba “Vitezovi tame” koji su prethodnica trkačima.

Ovu memorijalnu utrku u duljini od 11 km, a čija se iznimno zahtjevna brdska dionica proteže u duljini od 6 km i završava na 655 m/nv kod Planinarskog doma Omanovac na Psunju, istrčalo je ove godine dosada najveći broj trkača – 55 iz: Slatine, Osijeka, Josipovca, Belišća, Našica, Ladimirevaca, Nove Bukovice, Virovitice, Zagreba, Pakraca, Nove Gradiške, Slavonskog Broda, Kutine, Novske, Lipika, Pakraca, Gornje Gračenice, Ilove, te legendarni slovenski ultramaratonac Mariborčanin Zmago Horvat.

Inače Planinarski dom “Omanovac” je za vrijeme Domovinskog rata služio kao štab neprijateljske vojske i četnika gdje su se odlučivale sve napadne akcije na Pakrac i okolicu. Po završetku memorijalne utrke druženje je nastavljeno u Domu Hrvatskih branitelja u Pakracu gdje su svim sudionicima uručene prigodne zahvalnice.

Tekst: Pavo Tutenov
Foto: Darko Filipin, Antun Ciglenečki

(44)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*