Naslovna Novo Glasnici istine: 18. memorijalna utrka “Fokinom stazom”

Glasnici istine: 18. memorijalna utrka “Fokinom stazom”

78
0

Članovi udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije ˝Glasnici istine˝: Pavo Tutenov, Zlatko Milošević, Mario Kovač, Robert Knapić, Nenad Pelengić i Christian Hrvoić sudjelovali su na 18. memorijalnoj utrci ˝Fokinom stazom˝od Pakraca do Omanovca.

Memorijalna je to utrka koja je nastala na inicijativu Duška Štrbca pakračkog branitelja i počasnog člana udruge maratonaca VPŽ ˝Glasnici istine˝ a koju organizira HVIDR-a Pakrac u spomen na pogibiju zamjenika zapovjednika pakračkog 76. samostalnog bataljuna Marijana Kulhavi – Foke i 6 Bjelovarčana: Ivan Bedeković, Ante Čurić, Franjo Gašpar, Dražen Hudec, Željko Novosel i Darko Peroš.

Start ove jedne od najdugovečnjih memorijalnih utrka u Hrvatskoj je tradicionalno ispred obiteljske kuće poginulog Foke u Pakracu na maloj Krndiji, a cilj kod Planinarskog doma Omanovac na Psunju.

Sudionicima memorijalne utrke pozdravnim riječima obratio se predsjednik Gradskog Vijeća grada Pakraca Miroslav Ivančić, pozdravivši ih u ime grada Pakraca, obitelji poginulog Foke kao i u ime organizatora HVIDR-a Pakrac.

Već tradicionalno svoj doprinos daju i članovi moto kluba ˝Vitezovi tame˝ koji su prethodnica trkačima.

Ovu memorijalnu utrku u duljini od 11 km, a čija se iznimno zahtjevna brdska dionica proteže u duljini od 6 km i završava na 655 m/nv kod Planinarskog doma Omanovac na Psunju istrčalo je 35 trkača iz: Slatine, Nove Bukovice, Virovitice, Zagreba, Pakraca, Slavonskog Broda, Kutine, Novske, Gornje Gračenice te legendarni slovenski ultramaratonac Mariborčanin Zmago Horvat.

Inače planinarski dom Omanovac za vrijeme Domovinskog rata služio je kao štab neprijateljske vojske i četnika gdje su se odlučivale sve napadne akcije na Pakrac i okolicu.

Po završetku memorijalne utrke u Domu Hrvatskih branitelja u Pakracu zahvalnice svim sudionicima uručili su: predsjednik pakračke HVIDR-e Stipe Hodak te Miroslav Ivančić predsjednik Gradskog Vijeća grada Pakraca.

Tekst: Glasnici istine (P. T.)
Foto: Mario Kovač, Lipički Compas

(78)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*