Glasan i iritantan alarm

23
0

Jeste li svojevremeno imali priliku čuti aktiviran alarm na nekom vozilu? Iritantan zvuk zavija do nemilosti plus sva moguća svijetla blinkaju.

I, što ste napravili?

Bacili pogled što se dešava? Provjerili je l’ to vaše vozilo? Kontaktirali policiju? Registrirali buku i zaključili kako će ubrzo doći vlasnik vozila i ugasiti alarm? Čuli ste alarm, ali niste ga uopće registrirali?

A jeste li svojevremeno bili u nekom shopping centru tj. nekoj od garaža shopping centra ili većoj garaži i začuli zvučni alarm? Uz sve to se upalila i crvena oznaka o povišenoj koncentraciji CO2 plinova.

I, što ste napravili?

Požurili se do svog vozila da ga izvedete što prije? Ostavili vozilo i požurili se izaći iz garaže? Normalno nastavili svojim planom, jer će se netko pobrinuti da se alarm sredi do trenutka kad obavite posao? Čuli ste alarm, ali niste ga uopće registrirali?

A možda ste svojevremeno imali prilike voziti se i najednom čuli sirenu hitne, vatrogasaca ili policije?

I, što ste napravili?

Učinili ste sve što ste mogli kako biste im se maknuli s puta i propustili ih da se dalje bave svojim poslom.

Kako to da na autoalarm, alarm opasnih plinova, alarm prostora i slične alarme ne reagiramo odmah, dok na alarm nadležnih službi reakcija slijedi isti tren?

Najčešći razlog tome je što takvim alarmima ne vjerujemo. Barem ne onoliko koliko bismo im trebali vjerovati.

Razlog je i u tome da smo imali izrazito puno lažnih alarmi i vidjeli smo da se ništa nije desilo.

A razlog je i u tome da ne prepoznajemo kako alarm i opasnost na koju upozorava ima utjecaja na nas same.

Ista analogija vrijedi i u biznisu tj. prodaji i različitim agresivnim prodajno-marketinškim akcijama.

Previše iritantnog alarma tj. Još malo pa nestalo! Zadnja prilika! Rasprodaja! Još samo dva mjesta! Novo! Ekskluzivno! Otkriće! Zapanjujuće! Samo za odabrane! … je samo još jedan alarm koji iritira, ali ne pokreće.

Kako smo na prve autoalarme reagirali, tako i na prve prodajno-marketinške alarme reagiramo. No, kad to postane previše i iritantno, počnemo ih ignorirati. Stoga, ne pretjerujte sa svojim alarmima.

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Nažalost, ali i sirene hitne, vatrogasca i policije nakon nekog vremena postanu uobičajeni alarmi koji ne registriramo jer ih ima puno i previše. No, to je jedna druga (tužna) postavka.

p.p.s. U zadnjih nekoliko dana došlo je do povećanja broja novih pretplatnika BK newslettera, a time i učestala pitanje o arhivi prijašnjih poruka. Dio arhive se za sada može naći na www.bklinika.com i LinkedIn-u, a što je s ostalim porukama otkrivam uskoro.

(23)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*