Garancija + obećanje

12
0

Ako nas je ova kriza trebala nečem naučiti i osvijestiti, onda je to da se očekivane i dane garancije dva različita svijeta.

S jedne strane, kada smo u funkciji kupca, nekako nam je prirodno tražiti garanciju da ono u što smo uložili novce isporuči dana obećanja.

Mobitel da će raditi, web stranica da će privući posjetitelje, krema da će nam kožu učiniti zdravijom, program prehrane da ćemo smršavjeti…

S druge strane, kada smo u ulozi davatelja usluge, tada s garancijom igramo igru i iza nje stoji hrpu uvjeta i situacija pod kojim će ona funkcionirati.

Garantiramo da ako mobitel neće raditi, da će biti zamijenjen ili će ga servis srediti u razumnom roku, garantiramo da će web stranica prema XYZ faktorima biti 100% compliant, garantiramo da će kremica napraviti kožu zdravijom tako da smo tu garanciju posudili od nekog instituta ili istraživanja, garantiramo da će osoba smršavjeti ako nije bolesna, nemarna, alergična, ovo… ono…

Kao što sam napisao, dva različita svijeta.

Što nas i dovodi do česte zamke u koju se mnogi poduzetnici uvaljaju, a kao posljedicu prodajne strategije koju grade oko garancija i danih obećanja.

Do problema dolazi kada u izjavama i nastupima obećavaju rezultate nad kojima nemaju kontrolu.

Ako nemaju kontrolu nad google algoritmom, prehrambenim navikama klijenata, organizacijskoj strukturi tvrtke, ljudskoj pohlepi, zlobi, željama… graditi garanciju da će nešto biti ostvareno je vrlo loše i vrlo krivo.

Mogu razumjeti postavku u kojoj se nedovoljno iskusni poduzetnici zapetljaju jer očekivanja ciljne skupine stavljaju kao izjave garancija, no to u praksi češće privuče problematične klijente i stvori više problema, nego da je to dobar prodajni argument s kojim će se napuniti baza klijenata.

Ispravan put je kada garantiramo da ćemo isporučiti ono na što imamo kontrolu, a rezultat to često nije.

Možemo garantirati rokove, prisutnost, dostupnost, pristup znanju i iskustvima, predanost, prilagodbu, ekspertizu, podršku… a rezultate koje ćemo postići ne ovise samo o nama i jedino što možemo garantirati je da ćemo surađivati i raditi zajedno 100% fokusirano i ciljano.

Dobar klijent će to razumjeti, loš neće.

A dobar biznis se radi s dobrim klijentima.

Goran Blagus
(Business klinika)

(12)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*