Fotka u novčaniku

23
0

Nema puno dana kako sam obavio ovogodišnji foto session za novi serijal fotki koje će se intenzivno koristi u narednih godinu dana.

Naime, bez obzira koliko bili više ili manje aktivni kroz društvene mreže, štoviše, čak i da uopće niste aktivni, u svom marketinško-prodajnom arsenalu morate imati jednu do dvije profi fotke.

Varijanta da se lijepo zaslikate tro-lećnim-miljardipiksela mobitelom ili fotićem nije dobro.

Nije dobro ni da zamolite profi fotografa vjenčanja na kojem ste nedavno bili i onda to izrežete za LinkedIn, web site ili gdje se već pokaže potreba za fotkom.

Postoji uobičajeno i krivo uvjerenje da je tehnika (oprema) presudna za konačni rezultat.

Jer to zapravo i nije tako.

Dajte profi fotografu dječji fotić i napravit će puno bolju fotku nego neiskusna osoba ili amater početnik s foto opremom vrijednosti 7000+ eura.

U konačnici, svi mi koji smo u uslužnom biznisu jako dobro znamo da dobro odrađen posao nije toliko stvar tehnike i konkretnih koraka, već se radi o malim nijansama i teško ili čak nemoguće dokumentiranim koracima koje znamo napraviti u trenutnim okolnostima kada isporučujemo uslugu.

U tome je zapravo pozadina zašto veliki majstori kuhinje nemaju problema s izdavanjem knjige kuharice. Iako sve piše u njoj, osjećaj i nijanse koje se uče i usvajaju godinama rada su ti mali detalji zašto nekome torta ispadne kao splačina, a kroz isti taj recept majstoru ispadne savršena.

Ono što želim kroz ovih par redaka skrenuti pažnju je da uložite nešto novaca i date profesionalcima da vam naprave dvije, tri profi fotke.

Nego da se vratim na inicijalnu priču i zašto pričam o fotkama.

Jer ovaj tekst nije primarno o tome da si napravite fotke, već nešto na što me fotograf Božo podsjetio, a iznimno je važno da prepoznate za svoj biznis.

Naime, među fotkama koje smo birali za finalnu obradu bila je jedna koju je Božo komentirao ovim riječima…

“…ova ti je toliko dobra da se nosi u novčaniku”

Uslijedilo je malo zezancije na moj račun, ali ta njegova izjava me ujedno podsjetila na jednu epizodu Hercule Poirot od famozne Agathe Christie. (Parafrazirat ću nastavak, no zaključak je bitan).

U toj epizodi, kao i obično, desilo se ubojstvo te se kod mjesta ubojstva našao novčanik, a u novčaniku je bila slika ubijene osobe.

I krene rasprava između policijskog inspektora i mudrog Poirota oko fotke gdje inspektor kaže da je očito ubojica ujedno i osoba bliska žrtvi jer ima njezinu sliku u novčaniku.

No, Poirot na to odgovara do to nužno ne mora biti istina. Jer, možda netko tko MRZI dotičnu osobu ima njezinu sliku u novčaniku kako bi se svako malo podsjetio tko mu je nanio bol, koga mora PRATITI i kome se mora osvetiti / koga mora ubiti.

Sagledamo li današnje okolnosti oko famoznih influencera i ekipe koja gradi brendove na društvenim mrežama, vrlo lako možemo naći poveznicu s Poirotom.

Da bi bili “uspješni” nije samo stvar u imanju velikoj količine pozitivnih sljedbenika, već mora postojati i neka doza hejtera.

Jedni slijede osobu zato što im se sviđa što ta osoba radi i propagira, a u isto vrijeme postoji i vojska sljedbenika koja prati što ta osoba radi kako bi se zgražali i hejtali.

Bez “hejtera” danas ne bi bilo ni popularnih instagramuša i sličnih likova.

Ili ako ćemo zagrebati u biznis… da bi bili uspješni, morate imati hejtere. Apple ima vojsku hejtera, Android korisnici imaju vojsku hejtera, Windows korisnici imaju vojsku hejtera, McDonalds ima vojsku hejtera, Pepsi ima vojsku hejtera…

Ili ako stvar spustimo na politiku… bez hejtera nema ni popularnih političara.

Zato izoštrite osjetila i obratite pažnju kako nam slijedi trend prodajnih koreografija i marketinških poruka građenih na “hejterima”.

Najgora pizza u gradu… po mišljenju jednog od tritisućedvijesto posjetitelja

Grozno iskustvo… komentar alergičara na kikiriki nakon konzumacije sladoleda s kikirikija

Izbjegavati u širokom krugu… ljubitelj klasične glazbe nakon posjeta partiju elektronske glazbe

Eto..ponio me ovaj tekst i nadam se da ste ulovili barem jednu od tri poslovne lekcije koje sam ugradio u današnji tekst..a…

…četvrta lekcija je da uskočite u BK Membership program, jer tamo ima još slatkog i finog sadržaja koji ne stane u newsletter.

Goran Blagus
(Business klinika)

(23)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*