Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Fiksacija na cilj i povezana frustracija

Fiksacija na cilj i povezana frustracija

43
0

Mi znamo što želimo postići, znamo koji su nam ciljevi i znamo koje brojke je moguće te se koje brojke trebaju ostvariti.

Znamo i očekujemo da će na putu do cilja biti poteškoća i da će biti potrebno dosta truda, a ponekad i snalažljivosti. No, cilj je jasan ili ako baš želite onako stručno – postavili smo S.M.A.R.T. ciljeve.

Osigurali smo resurse onoliko koliko mislimo da će biti potrebno, a kako se ciljevi ostvaruju tako će biti i sve više novaca na raspolaganju. Dakle, ima se novaca, ali ne opet toliko da ga se može bez kontrole i plana bacate na nepotrebne aktivnosti.

Ne možeš ostvariti svoj cilj, ako ne vidiš metu… Put od tisuću milja počne prvim koraka… Najbolje igraće treba postaviti na najbolja mjesta… I cilj će se, ma ne da će se, već se MORA postići.

Sve treba predodrediti ostvarenju cilja. SVE! Ako nešto ne štima, nije dobro, koći na puti prema cilju – mijenjaj ODMAH!

Cilj je svetinja! Samo je cilj bitan!

Ovdje završava motivacijski dio nakon čega bi, barem bi to literatura trebala potvrditi, svima trebalo biti jasno što se želi postići i svima koji su uključeni u proces biti dovoljno motivirajuće da se krene prema cilju.

I znate što, ako je govor, prezentacija, sastanak dobro izveden i ako je u njega ubačeno nešto kemije i ekstra energije, ovakva komunikacija može vrlo uspješno motivirati ekipu da se pokrene i da krene.

Znamo što je cilj, znamo kud treba ići, znamo kako cilj izgleda, znamo što će nam on dati, znamo kako bi se trebali osjećati kad dođemo tamo… Ma sve je jasno… IDEMO!

I krenemo… zapravo, i krenuli su! Nešto se zbiva, nešto se radi, nešto se poduzima… Pa cilj je jasan…

Ali… nešto ipak ovdje nije dobro, nešto ne funkcionira, zašto, kako to… Pa cilj je jasan.

Zašto klijenti koji su vidjeli našu ponudu nisu naručili?
Zbog čega nemamo više klijenata ako imamo najbolje cijene?
Što to ima konkurencija, a mi nemamo? Recite i nabavit ćemo to?
Da li je problem u ljudima? Ako je tu problem, zamijenite ljude.
Brojka (cilj) koji treba ostvariti nije toliko veliki da to nije moguće, posebno ako to usporedimo s drugim davateljima usluga, zašto onda to ne postižemo?
Jesu li svi koraci i sve poruke usmjerene da se KUPI usluga?!

I tu u zadnjem pitanju, tj. zadnjoj izjavi je u 99% slučajeva glavni izvor problema.

Iako je cilj, veliki cilj, najvažniji cilj, kako god ga nazvali CILJ važan i bitan, dio na koji se najčešće zaboravi je da svaka razina tima mora imati svoje ciljeve, svoje procese i oni možebitno nemaju direktan utjecan na postizanje cilja, ali će zato pomoći zadnjoj ekipi da ga ostvari.

Mislite li da…

… izgled memoranduma nema utjecaj na percepciju jeste li točni i precizni?
… web stranica koja prikazuje nesavršenosti vašeg proizvoda izvan očekivanih okvira narušava percepciju stručnosti?
… osoblje u prijemu nema utjecaj na to koliko usluge će biti kupljeno?
… vaši najbolji prodavači mogu popraviti šlampave korake i loše iskustvo tima koji je trebao pripremiti klijenta za sastanak?

Tipujem, aludiram, želim staviti naglasak, prokazujem… OK je znati koji je cilj, OK je da je on S.M.A.R.T., ali je bitno za znati i shvatiti kako svaka radnja i svaka aktivnost ne mora niti ne treba biti fokusirana na taj cilj, već puno češće na to da drugim radnjama i drugim aktivnostima pomogne da oni lakše dovedu do cilja.

Isto kao kad dođete na tržnicu i svi viču – kupi, kupi, kupi, kupi, izvolite, izvolite, izvolite… Osim jednog lika koji kaže – dobar dan susjeda, što kuhate danas?

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Zašto je ovaj tekst ovako dug i zašto će mnogi iskusni poduzetnici biti frustrirani jer su potrošili 4 minuta na stvari koje znaju? Zato što često ono što znamo ne implementiramo i mislimo da zato što je jednostavno nije bitno / važno i ono najgore, mislimo da se podrazumijeva. Ukratko, provjerite mini ciljeve svojih timova / ljudi i provjerite u kojoj mjeri oni podržavaju i pomažu u ostvarenju glavnog cilja.

(43)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*