Evo ti popust, evo ti…

19
0

Ovako slično to izgleda…

Evo ti popust… evo ti plaćanje na rate… evo ti odgoda plaćanja… evo ti i bonus u obliku X… evo ti ekstra usluga… evo ti… evo sve ti dajemo, ZAŠTO I DALJE NE ŽELITE POSLOVATI S NAMA? ZAŠTO?

I odgovor koji često slijedi izgleda ovako…

Ponuda koju ste nam dali je dobra, ali… moramo još pogledati… nismo očekivali da treba… opcija koju pružate nam ovog trenutka nije… trebamo se interno posložiti… isto nam je jako bitno, a vi to imate drugačije… MORAMO JOŠ RAZMISLITI!

I znate što se najčešće na kraju desi?

Ovaj prvi koji je “skinuo gaće do kraja” ne ostvari prodaju / suradnju, a ovaj drugi koji je to kao htio kupiti, na kraju ne kupi takvo rješenje.

Ili se desi scenarij da ovaj prvi ostvari prodaju / suradnju, no onda ga ovaj drugi toliko iscijedi, izgnjavi i iskoristi, da ovaj prvi izgubi volju za životom.

A možda se desi i scenarij gdje prvi uspješno proda, a drugi misleći kako je dobro prošao ubrzo shvati kako ga je prvi nagu*io i bude frustriran i izgubi (ne volju za životom), već nešto vremena i nešto novaca.

Ukratko, jedini fokus na cijenu često vodi u probleme. Kraj priče!

Cijena može biti mamac, niska cijena mora imati dobru kalkulaciju i još nešto jako važno – razmislite želite li klijente kojima je cijena jedini i najvažniji faktor?

U nekim branšama / nišama je to OK, no u velikoj većini je to put u probleme (i pakao).

Pamet u glavu, istraživačka pitanja (hint: jučerašnja epizoda je jako važna), korektan odnos i poslovna postavka – kako klijenti biraju vas, tako i vi birate njih!

Goran Blagus
(Business klinika)

(19)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*