Naslovna Politika EFSI kreće u implementaciju

EFSI kreće u implementaciju

13
0

eu_parlament_ivana_maletic_mVažne poruke iz Europskog parlamenta: Poduzetnici prijavite projekte EIB-u, vlade osnujte investicijske platforme i fondove za financiranje poduzetnika.

Danas je usvojena regulativa za uspostavu Europskog fonda za strateške investicije (EFSI). Sve ide po planu: S ciljem mobiliziranja financijskih sredstava osnovan je EFSI u suradnji sa Europskom investicijskom bankom (EIB). EIB će u ovaj Fond izdvojiti 5 milijardi eura, a 16 milijardi eura investicijskog potencijala temeljit će se na garancijama iz Europskog proračuna iz kojeg će se 8 milijardi eura izdvojiti iz programa Obzor 2020, Instrumenta za povezivanje Europe i proračunskih rezervi.

Svrha Fonda je investiranje u rizičnije projekte u području istraživanja, inovacija, energetike, prometne i društvene infrastrukture, obrazovanja i znanosti.

Potpredsjednik Europske komisije Katainen istaknuo je da sad započinje faza implementacije i kako je jako bitno prenijeti poruke državama članicama.

Javite trgovačkim društvima da ako imaju planirane rizične projekte ili projekte koje je teško financirati isključivo privatnim sredstvima, već danas mogu kontaktirati Europsku investicijsku banku i zatražiti sredstva. Ne možemo garantirati da će projekti biti odobreni, ali važna poruka poduzetnicima je da ne trebaju odobrenje ili garanciju Vlade nego sami mogu kontaktirati EIB gdje je stručno osoblje spremno pomoći, ocijeniti projekte i uputiti na izvore financiranja“, poručio je Katainen.

Druga bitna poruka je da su za implementaciju potrebni i lokalni posrednici za financiranje malih i srednjih poduzetnika preko kojih će se realizirati zajmovi ali i drugi financijski instrumenti. Ovo je prilika za Republiku Hrvatsku da unaprijedi financiranje malih i srednjih poduzetnika. Potrebno je odabrati posrednika, to može biti i komercijalna banka, ali preporuka je uključiti razvojnu banku, javiti se EIB-u i organizirati poseban fond za financiranje poduzetnika. Nadamo se da će Vlada barem u ovom biti brza.

Nadalje, i privatni rizični fondovi mogu zatražiti sredstva iz Europskog fonda za strateške investicije kako bi mogli financirati svoje klijente.

Snažno podupiremo države članice i regije da uspostave nacionalne i regionalne pa čak i prekogranične investicijske platforme koje će služiti kao neka vrsta fonda u koji se mogu ulagati javna sredstva, sredstva iz promotivne banke, mirovinski fondova i osiguravajućih kuća. investicijska platforma će moći zatražiti sredstva iz Fonda te tako zaštićeno investirati u rizične projekte ili javno-privatna partnerstva“, poručio je Katainen.

Zaključno, implementacija je jako bitna, a Europska unija EFSI ne može implementirati sama, to je zadaća država članica. Potrebni su posrednici za mala i srednja poduzetništva, trebamo poslati poruku trgovačkim društvima da EIB mogu kontaktirali sami već danas i potrebna je uspostava nacionalnih i regionalnih platformi za investicije. Samo na ovaj način će Europski fond za strateške investicije potaknuti rast, razvoj i omogućiti otvaranje novih radnih mjesta.

Ivana Maletić

(13)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*