Naslovna Novo DW: Korona: zašto u nekoj zemlji umire više, a u drugoj manje oboljelih?

DW: Korona: zašto u nekoj zemlji umire više, a u drugoj manje oboljelih?

84
0

Ljudi svakodnevno prate nove statistike o zaraženima koronavirusom i umrlima. Postoje bitne razlike između stopa smrtnosti u različitim zemljama. Koji su glavni razlozi?

Izdvajamo: U usporedbi s drugim zemljama stopa smrtnosti od korone u odnosu na broj zaraženih je u Njemačkoj mala, oko 0,4 posto. Ta stopa je u Italiji ekstremno visoka. Prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins iz Baltimorea prije sedam dana (24.03.) je stopa smrtnosti u Italiji bila dvadeset puta veća. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) vidi uzroke u različitim uvjetima, starosnoj strukturi, medicinskim mogućnostima, ali i u broju provedenih testiranja. Naime, broj statistički registriranih zaraženih osoba i stvaran broj oboljelih u nekim zemljama se bitno razlikuju. Ponegdje se čak ne provede testiranje ni kada netko umre.

Izdvajamo: Prosječna starosna dob stanovništva bi mogla također igrati neku ulogu. Starije osobe su izložene većem riziku od zaraze, često imaju druge bolesti. Virus nailazi na mnogo manji otpor nego kod zdravih osoba. U starosti opada i imunitet. Imunosni sustav ne funkcionira jednako dobro kao kod mlađih osoba. Stoga starije osobe spadaju u zdravstveno rizične skupine, kada se radi o infekcijskim bolestima. Ipak to ne može razjasniti razlike između Njemačke i Italije pošto je starosna struktura obje zemlje slična. Prosječna starosna dob u Njemačkoj je 46 godina, a u Italiji 46,3. Ovaj faktor bi mogao imati veću ulogu u zemljama južno od Sahare, gdje je prosječna starost znatno niža. U Maliju, Čadu ili Kongu prosječna starosna dob je 16 godina.

Izdvajamo: Najvažnije je kako je zdravstveni sustav pripremljen i hoće li uspjeti obuzdati nekontrolirano širenje zaraze. Broj smrtnih slučajeva može se smanjiti stavljanjem pacijenata u teškom stanju na respiratore. Zato je presudno s koliko ležajeva raspolažu odjeli intenzivne njege, kako bi se zbrinuli svi pacijenti koji su u kritičnom stanju. Ako nagli porast oboljenja prenapregne zdravstveni sustav onda se ne može izbjeći da pacijenti umiru zbog izostanka adekvatne medicinske pomoći. Za 60 milijuna Talijana na početku epidemije bilo je spremno 5.000 kreveta na odjelima intenzivne njege. A Njemačka s 80 milijuna stanovnika ima na raspolaganju 28.000 takvih kreveta. I taj broj bi se mogao uskoro udvostručiti.

Izvor: Deutsche Welle

(84)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*