Naslovna Kultura Dvije godine Roklicerovih večeri, glavni gost Marko Štromajer

Dvije godine Roklicerovih večeri, glavni gost Marko Štromajer

18
0

Ove subote, 21. prosinca 2019. godine, u Caffe baru Cug, u blagdanskom će ozračju svečano biti obilježena druga godišnjica Roklicerovih večeri, manifestacije koji je pod naslovom Virovitičke umjetničke večeri pokrenuo pjesnik, pisac, dramaturg i glumac Robert Roklicer (Vukovar, 1970.- Virovitica, 2018.) i virovitička udruga FRiKK (film, radio, kazalište, književnost).

U programu će osim pisaca i pjesnika s područja Virovitičko-podravske županije koji su do sada sudjelovali na umjetničkim večerima kao glavni gost nastupiti pisac kratkih priča, pjesnik, autor stripova i roker Marko Štromajer te kao specijalni gost likovni umjetnik, pjesnik i roker Žarko Jovanovski. Osim stihova i proze bit će to večer ispunjena glazbom (i Marko i Žarko su rokeri, imaju svoje bendove) i sjećanjima na Roberta Robija Roklicera i pedeset umjetničkih večeri održanih u ove dvije godine. Početak je u 21:00 sat, ulaz je slobodan.

Marko Štromajer od rođenja 1979. godine živi i radi u Daruvaru. Obrazovanje je završio na zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti. Poeziju, kratke priče i stripove objavljivao u Quorumu, Zarezu, Vijencu, na portalima Pivnica.net, Arteist i Nova Poetika, a zbirku poezije opet na kraju, opet na početku izdao je u sklopu banjalučkog festivala Demo Fest 2011. godine. Samouki glazbenik, povremeno nastupa sa različitim bendovima, sakuplja stara glazbala…

Žarko Jovanovski je multimedijalni umjetni, pjesnik s diplomom Akademije likovnih umjetnosti, grafički dizajner, crtač i scenarist stripa Mrakci, pjevač u više punk bendova, slamer, član Jutra poezije čije su pjesme prevedene na ukrajinski, autor anarhističke zbirke humoreski „Priče o Lenjinu i Staljinu“, jedinstveni umjetnik na zagrebačkoj sceni o kojem je snimljen dokumentarni film „Neuspješan skroz“.

Prve Virovitičke umjetničke večeri održane su 23. prosinca 2017. godine. Glavni gost bio je Milko Kiš, pjesnik i klavijaturist Hladnog piva, a svoje pjesme i priče su čitali i recitirali Robert Roklicer, Vlasta Golub, Marina Mađarević, Ivančica Fett Škvarić, Ivanka Blažević Kiš i Milosav Mikić Montenegro dok je Igor Golub interpretirao poeziju Josipa Severa. Te je večeri otvorena i izložbu strip kvadrata s motivom piva pod naslovom „Nacrtaj mi krigl“, autora Mate Pejića.

Udruga FRiKKje osnovana u listopadu 2017., okupljala je umjetnike iz cijele Hrvatske, a djelovala je pod sloganom: „FRiKK je ono što vam treba Omogućavamo vam da kod nas stvorite ono najbolje od umjetnosti i kulture. Naša je suradnja mjesto na kojem možete izraziti svoju slobodu i kreativnost.“

Ta je udruga organizirala ovu manifestaciju do iznenadne smrti Roberta Roklicera u kolovozu 2018. kada vođenje preuzima Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje.

 

(18)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*