Naslovna Grad Donacija bolničkih kreveta iz Tirola

Donacija bolničkih kreveta iz Tirola

79
0

Prošli tjedan Društvo Crvenog križa Virovitičko-podravske županije organiziralo je prijevoz donacije 25 rabljenih bolničkih kreveta s ormarićima iz tirolskog mjesta Absama blizu Innsbrucka.

Donacija je došla posredstvom Mateje Fras Venus, zapovjednice Vatrogasne zajednice VPŽ koja je koordinatorica i ostalih donacija iz Tirola DVD-ima i udrugama u našoj županiji. Donaciju vrijednu najmanje 50.000 kn poklonio je Općinski dom za stare osobe (Haus fur Senioren) kojeg vodi upravitelj g. Arnold Kreil. Kako bi se smanjili troškovi i sav prijevoz obavio jednim tegljačem 6 djelatnika i volontera Crvenog križa Slatina bila je na utovaru u Absamu pri čemu su im nesebično pomogli djelatnici Doma.

Polovica donacije (12 kreveta dekubitalnim madracima i ormarićima) prema dogovoru ostavljena je Domu zdravlja VPŽ koju je preuzeo ravnatelj Ivica dr. Fotez. Njegova intencija je osnažiti palijativnu skrb na području naše županije pokretanjem stacionarnog tipa palijativne skrbi za manje zahtjevne palijativne pacijente. „Tako bi u krugu bolnice u zgradi Upravne zgrade palijativnim pacijentima osigurali vrhunsku uslugu anesteziologa i medicinskih sestara te omogućili komfor u vidu posjeta obitelji, pa čak i kućnih ljubimaca“ – kaže dr. Fotez.

Ostale krevete će dijeliti sva 3 društva Crvenog križa na području VPŽ (Virovitica, Slatina, Orahovica) kroz posudionicu medicinskih i ortopedskih pomagala svojom slabo pokretnim i nepokretnim korisnicima.

Mjesto Absam bogata je austrijska općina (Gemeinde) sa 7.000 stanovnika u kojoj je od 1949. središte kompanije Swarovski Optik koja proizvodi skupocjene optičke instrumente najveće kvalitete (teleskope, lovačka optika i dr.) zapošljava 960 radnika, a godišnji promet im je veći od 150 mil. eura. Mjesto u podnožju Alpa na poznato je i po čudotvornoj slici Naše drage Gospe iz Absama u Tirolu koja se je pojavila na prozoru jedne seljačke kuće 1797. godine. To marijansko proštenište u bazilici sv. Mihaea zanimljivo je i sa više od 25.000 sklopljenih brakova (i po 10-tak na dan) iz cijele Austrije i Bavarske. Prolazeći kroz bogati i uređeni Tirol i poznata skijališta kao Kitzbuhel, iznenadila su nas krda krava koje mirno pasu i na ulazu u hotele visoke kategorije.

Vladimir Jelenčić

(79)