Naslovna Kultura DMK: Nastup Vokalnog ansambla “Brevis” iz Osijeka

DMK: Nastup Vokalnog ansambla “Brevis” iz Osijeka

90
0

NEDJELJA, 13. listopada 2019. godine u 19:00 sati – župna crkva bl. Ivana Merza, Slatina

Program:

Miklos Kocsar: Salve Regina
Giovanni Pierluigi da Palestrina: Ave Regina coelorum
Zoltan Kodaly: Chid’amorsente
Tomas Luis de Victoria: Dou Seraphim
Eriks Ešenvalds: Gaujas Meitarotataja
Pierre Passereau: Ilest bel a bon
Eriks Ešenvalds: Spring, the sweet spring
Ivan Lukačić: Ex ore infantium
Gabriel Faure: Tantum Ergo
Eriks Ešenvalds: O Salutaris Hostias
Francis Poulenc: Ave Verum Corpus
Lorenzo Donati: Mignnone
Gyrgy Orban: Pange Lingua

Vokalni ansambl Brevis
Dirigentica: dr. sc. Antoaneta Radočaj – Jerković
Klavirska pratnja: Davor Dedić

Vokalni ansambl Brevis, Osijek

Vrhunski je ženski pjevački zbor i dugogodišnji umjetnički projekt dirigentice dr. Antoanete Radočaj -Jerković i klavirskog suradnika Davora Dedića.

Zbor je već godinama jedan od najuglednijih hrvatskih pjevačkih zborova o čemu svjedoče brojna priznanja i nagrade, umjetnički projekti i suradnje te koncertna gostovanja po cijelom svijetu.

Umjetnički identitet zbora sastoji se od izuzetno visoke razine vokalnih mogućnosti pjevačica, prepoznatljivog zborskog zvuka, originalnosti i proaktivnosti u odabiru i interpretaciji zborskog repertoara te od jedinstvenog scenskog šarma kojim ansambl na posebno dojmljiv način zaokružuje umjetnički dojam svake izvedbe. Tako osmišljeno umjetničko djelovanje, intenzivno i duboko utječe na doživljaj i povezanost ansambla s publikom, stoga ne čudi što je zbor uspio osvojiti srca širokog kruga poklonika i podupiratelja u stvarnosti i na društvenim mrežama koji se broje u tisućama. O popularnosti zbora svjedoči i činjenica da se u medijima i javnosti spontano pojavio „nadimak od milja“ za članice Vokalnog ansambla Brevis koje su tako u duhu osječkog žargona postale popularne kao Brevisice. Sve Brevisice su pjevačice s dugogodišnjim pjevačkim – solističkim i zborskim iskustvom, od kojih su mnoge i profesionalne glazbenice.

dr. sc. Antoaneta Radočaj-Jerković: Sveučilišna je profesorica, dirigentica, glazbena pedagoginja i pjevačica. Svojim umjetničkim djelovanjem, etablirala se kao jedna od najprominentnijih dirigentica na hrvatskoj zborskoj sceni, a posebno se specijalizirala za rad s mladim pjevačkim zborovima.

Rođena je 24. srpnja 1976. godine u Osijeku. Sa sedamnaest godina profesionalno ulazi u svijet zborske glazbe i od tada do danas radi kao dirigentica i umjetnička voditeljica više pjevačkih zborova: Vokalnog ansambla Brevis, Djevojačkog zbora Brevis, Akademskog zbora Umjetničke akademije u Osijeku, Komornog zbora Umjetničke akademije, Dječjeg zbora “Osječki zumbići” i drugih.

Diplomirala je glazbenu kulturu na Pedagoškom fakultetu u Osijeku, solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, magistrirala glazbenu pedagogiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i doktorirala pedagogiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s temom iz područja zborske pedagogije. Dirigentski se usavršavala u inozemstvu, u Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama, na prestižnim glazbenim akademijama kao što su Eastman Schoolof Music i Westminster Choir College.

Zaposlena je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku te predaje u statusu izvanrednog profesora kolegije iz područja zborskog pjevanja i glazbene pedagogije.

Ostvarila je mnoga koncertna gostovanja u Hrvatskoj, Grčkoj, Italiji, Njemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Velikoj Britaniji, Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Kanadi, Kini, Švedskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji. Posebno značajan uspjeh postigla je s Vokalnim ansamblom Brevis, s kojim je 2013. održala koncert s djelima hrvatskih skladatelja u koncertnoj dvorani Carnegie Hall u New Yorku (SAD), a 2017. u Sydney Opera House u Sydneyu (Australija).

Za svoj umjetnički rad primila je preko trideset nagrada na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima pjevačkih zborova, od kojih kao najznačajnije treba istaknuti: 14 prvih državnih nagrada; u tri navrata osvojila je prijelazni pehar i posebnu nagradu Društva hrvatskih skladatelja za najbolje

interpretacije skladbi hrvatskih skladatelja, zatim zlatne medalje na međunarodnim natjecanjima: 3. World Championship for Children and Youth Choirs u Sankt Peterburgu (Rusija), Llangollen International Music Eisteddfod (Velika Britanija), Helsingborg Choir Competition (Švedska), 4. World Choir Games in Xiamen (NR Kina), The International May Choral Competition prof. Georgi Dimitrov u Varni (Bugarska), 28th Australian International Music Festival u Sydneyu (Australija) i drugo. Nagrađivana je posebnim nagradama za najbolje mlade dirigente na natjecanjima u Švedskoj i Italiji. Dobitnica je javnog priznanja Grada Osijeka – Grb Grada Osijeka za osobit doprinos glazbenoj kulturi i umjetnosti. Snimala je za radio i televiziju te izdala više nosača zvuka (12). Objavljuje i izlaže radove iz područja glazbene pedagogije i zborskoga pjevanja u znanstvenim časopisima te na znanstvenim i stručnim skupovima u zemlji i inozemstvu. Do sada je objavila dvije knjige: Pjevanje u nastavi glazbe i Zborsko pjevanje u odgoju i obrazovanju. Članica je nacionalnih i međunarodnih žirija na natjecanjima zborske glazbe te redovito održava seminare, predavanja i radionice za voditelje pjevačkih zborova.

Izvor: milkokelemen.eu

(90)