Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Dio o planiranju na koji nismo baš sretni

Dio o planiranju na koji nismo baš sretni

20
0

Ima različitih vrsta ovisnosti, a jedan od uobičajenih ovisnosti velikog broja poduzetnika je ovisnost o planiranju.

Svrha planiranja je gotovo uvijek ista – pripremiti sve moguće scenarije i opcije kako bi se u trenutku kada nastupi očekivani događaj, moglo djelovati prema unaprijed definiranim koracima te maksimizirat korist tj. minimizirati gubitak.

Kao što vidite, teorija je odlična.

Planiramo izlazak na tržište s novim proizvodom, pripremimo sve moguće i nemoguće parametre i ako sve bude tako kako smo predvidjeli, launch je i više neko uspješan.

Planiramo scenarij za problem s nedostatkom djelatnika, te predvidimo sve moguće i nemoguće korake kako bi šteta i gubitak bio što manji.

Planiramo x, predvidimo i definiramo rješenja u obliku “ako ovo, onda ono” i… nadamo se da će se scenarij odigrati baš onako kako smo to isplanirali.

A onda na pozornicu stupi brutalna realnost i dio koraka koje smo planirali nisu se desili, desilo se nešto deseto što nismo mogli predvidjeti, desili su se svi koraci koje smo očekivali, ali rezultat nije bio onaj koji smo očekivali…

Ukratko, uz najbolji plan i najbolje planiranje, nikada nećemo biti 100% sigurni da će se stvari odviti kako smo to zamislili / očekivali. Bilo to pozitivno ili negativno za nas same.

Ništa neobičnog i ništa novog.

No, stvar s planiranje poprima problematičnu razinu kada je jedini plan kojeg se držimo kao pijan plota je – Treba puno brinuti, pa ću biti spreman kada nastupe teški dani.

Taj plan (puno brini, kako bi bio spreman kad se desi sra*e) glavni je razlog zašto smo kontrol freakovi, zašto smo stresirani, zašto se ne možemo opustiti, zašto nikad nismo zadovoljni, zašto…

Želim uspješan početak tjedna.

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. BK PREMIUM report #5 kreće za par dana u distribuciju. Spisak tema je na LINKU, a detalji stižu u narednim danima.

(20)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*