Naslovna Novo Da se ne zaboravi

Da se ne zaboravi

100
0

Klub veterena Ina-Naftaplin (KVIN) podružnica Donji Miholjac sa sjedištem u Našicama već 6 godina zaredom organizira edukaciju učenika završnih razreda osnovnih škola našičkog područja, o važnijim događajima u Domovinskom ratu na širem slavonskom području.

U ovoj edukaciji obilaze se i dva područja velikih masakra civilnog pučanstva 4. rujna 1991. u Čojlugu, Četekovcu i Balincima i 13. prosinca iste godine u Voćinu i Humu. Glavni nositelji ovog projekta su tajnik udruge Ivica Kovačević, te Mirko Horvatin, general spec. policije u mirovini, te umirovljeni bojnik Nikola Masnikosa i pukovnik Goran Sokol. Na slatinskoj strani suradnik je umirovljeni pukovnik Vlado Međumurac, predsjednik HČZ 136. brigade HV.

Prošli tjedan kroz upoznavanje s ovim sudbonosnim događajima za slatinski kraj prošlo je 36 vojnika Gardijske oklopne mehanizirane brigade SJEVER koji se natječu za najspremnijeg pripadnika OSRH – „Prvi za Hrvatsku 2019. Ove godine na 8. međunarodnom natjecanju u svibnju na poligonu u Udbini sudjeluju i vojnici i policajci iz 8 država saveznika i partnera naših oružanih snaga.

Ovim elitnim vojnicima i njihovim edukatorima obratio se na groblju u Četekovcu Dalibor Lipovac, zamjenik načelnika Mikleuša. Pojasnio je tijek zbivanja tog toplog rujanskog dana 1991. kada su „komšije“ – pobunjeni Srbi iz okolnih sela izvršili masakr u nad nedužnim seljacima od kojih je najstarija žrtva imala 92 godine.

Pred spomenikom 45 žrtava župe Voćin posebno je potresno bilo svjedočanstvo preživjelog logoraša, tada 22- godišnjeg Darka Božičkovića. On je s puno emocija u glasu ispričao tijek okupacije Voćina od 18. kolovoza do njegovog oslobađanja 13. prosinca 1991. Govorio je o torturama koje su prošli zatočeni Hrvati, ubojstvima nekih od njih, radnom logoru Voćin, lageru Sekulinci, noćnim evakuacijama rodbine prema Slatini kroz neprijateljske položaje.

Ove mlade vojnike, buduće uzdanice Hrvatske vojske, najviše je dirnulo (mnoge sa suzom u oku) svjedočenje o dolasku brigada HV u napušteni Voćin i pronalazak mrtvih roditelja i rodbine nakon bezdušnog masakra Belih orlova i miniranja voćinske katoličke crkve, gotičke ljepotice stare 500 godina.

Područje Voćina, Papuka pa sve do Bučja pred kraj 1991. prvi je teritorij koji je oslobođen nakon okupacije pobunjenih Srba i četnika uz pomoć JNA u Hrvatskoj. Govoriti o svemu ovome potrebno je da se ne zaboravi, jer svaki zaborav prošlosti generira njeno ponavljanje u budućnosti.

Vladimir Jelenčić

(100)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*