Naslovna Novo Da se ne zaboravi

Da se ne zaboravi

223
0

“Da se ne zaboravi” – naziv je projekta kojeg već 4. godinu zaredom provodi kroz terensku nastavu Udruga branitelja Ina-Naftaplin KVIN za učenike 7-ih razreda OŠ našičkog područja. Voditelj projekta je Ivica Kovačević predsjednik miholjačko-našičke podružnice KVIN-a.

Ciljevi projekta koji se svake godine nominira na Ministarstvo branitelja su slijedeći:

  • promicati vrijednosti i istinu i očuvati dignitet Domovinskog rata kod djece i mladih;
  • povećati znanje i zanimanje novih naraštaja o Domovinskom ratu, posebno na našim slavonskim ratištima;
  • iskazati mogućnost integracije braniteljskih udruga i njenih pripadnika u rad civilnog društva i dr.

Svi predavači su umirovljeni časnici Policije i HV-a: obradili su događaje u kojima su 1990- tih aktivno sudjelovali. General Specijalne policije Mirko Horvatin govorio je u ulozi i snazi MUP-a u Domovinskom ratu, bojnik HV-a Nikola Masnikosa o ulozi bataljuna ZNG-a Našice i dragovoljaca u obrani Vukovara i pukovnik HV-a Goran Sokol o 132. našičkoj brigadi HV-a čija je orahovačka bojna sudjelovala i u oslobađanju Voćina u prosincu 1991. godine.

U ovim terenskim predavanjima na mjestima događanja sudjelovalo je 22. i 25. svibnja 2017. oko 160 učenika i nastavnika OŠ Dore Pejačević i Kralja Tomislava iz Našica. Nakon predavanja u školi i obilaska našičke vojarne, učenici su položili su vijence i zapalili svijeće Stjepanu Mlakaru u Pušini, mučki ubijenom policajcu 11.08.1991. prvoj hrvatskoj žrtvi na papučkom području.

Na Jankovcu su se učenici malo odmorili, poigrali i ručali.

Predsjednik slatinskog Časničkog zbora umirovljeni pukovnik Vlado Međimurac u autobusu do Voćina govorio je učenicima o osnivanju ZNG-a i 136. Brigade HV u Slatini te o obrani slatinskog područja. U Voćinu im se nakon poklona žrtvama četničkog masakra kratko obratio načelnik Predrag Filić, a Darko Božičković svjedok događaja 13.12.1991. ispričao je genezu okupacije Voćina od sredine kolovoza 1991. do spomenutog dana oslobađanja Voćina. Ukupno je 47 nevinih civilnih žrtva Voćina i Huma ubijeno u tom periodu, kao zalog hrvatske slobode.

Potresno svjedočenje gosp. Božičkovića duboko se urezalo u srca i pamet nazočnih učenika. Predsjednik slatinskog Časničkog zbora umirovljeni pukovnik Vlado Međumurac, nakon polaganja vijenca pred spomenikom 24 žrtve Četekovca, Balinaca i Čojluga na četekovačkom groblju podsjetio je nazočne na nevine civile koje su „komšije“ iz susjednih sela izmasakrirali tog sunčanog 4. rujna 1991., a ostale suseljane spasili malobrojni domaći branitelji kroz polja kukuruza.

Svi sudionici ovih edukacija osjećaju da je njihova čast i obveza svjedočiti istinu o Domovinskom ratu i prenositi je mlađim naraštajima kako bi ti dani ponosa i slave, ali i tuge ostali zauvijek u srcima mladih kao zalog i polog slobode domovine Hrvatske koja je plaćena ogromnim žrtvama i razaranjima.

Vlatko Jelenčić

(223)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*