Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Cvijeće ili problem tip osobe

Cvijeće ili problem tip osobe

9
0

Zadnjih nekoliko mjeseci “vodim bitku“ sa svojim stavovima i percepcijama.

Na racionalnoj razini mogu prihvatiti kako smo svi mi različiti i kako jednu te istu stvar / situaciju ne moramo nužno doživjeti na isti način, no ono što ne mogu (ispravnije bi bilo reći ne želim) je prihvatiti način kako se s tom nekom situacijom primiti u koštac.

Gledajući ovo gore opisano s neke treće strane, moglo bi se zaključiti da se radi o tvrdoglavosti i ne prihvaćanju dobre sugestije, no nisam do kraja siguran da je to u pitanju.

Kako to već biva, ovakve stvari i ovakve situacije ne daju mi previše mira dok ih ne uspijem dešifrirati i nešto korisnog iz njih spoznati.

I tu dolazim do “cvijeće” i “problem” pristup različitim poslovnim (i osobnim) izazovima.

”Cvijeće“ pristup rješavanju problema je takav da se on sagleda u svijetlu toga što tu ima dobrog i što se tu može iskoristiti i što bi se moglo napraviti što prije i što jednostavnije.

“Problem” pristup rješenju je s druge potpuno suprotan i fokus stavlja na zamke i zapreke koje bi se mogle desiti te prema tome ocjenjuje hoće li implementirati prvo, drugo ili neko deseto rješenje.

“Možemo ovo i ovo radi toga i toga” vs ”Možemo ovo i ovo zato što to i to”

Oba pristupa žele rješenje i oba pristup često i zagovaraju identično rješenje, ali način kako se isto implementira i dolazi do njega su različiti.

Evo jedan, malo ekstreman primjer, no lako ćete ga prepoznati u političkim igricama.

Pobijediti možemo tako da budemo bolji od suparnika ili možemo pobijediti i tako da onemogućimo suparnika.

Cilj je i dalje isti, ali je pristup i fokus djelovanja drugačiji.

I tu dolazimo do cijele ove gungule s “cvijeće” i “problem” tip osobe – prepoznajte koja strana vam je dominantnija i probajte izbalansirati ta dva pristupa.

Ili ako to sve prevedete u svoj biznis model i prodajnu koreografiju, tada bi se to svelo na to da prepoznate da li vaše rješenje stavlja fokus na probleme koje će riješiti ili stavlja fokus na buduće benefite koje će vašim rješenjem dobiti. I vaša ciljna skupina ima svoju dominantnu stranu.

Goran Blagus
(Business klinika)

(9)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*