Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Čitate li ikada stare bilješke?

Čitate li ikada stare bilješke?

26
0

Zadnjih nekoliko mjeseci su mi na tapeti različite knjige o prodaji, marketingu, motivaciji, utjecaju, manipulaciju, propagandi, emocijama i planiranju koje su napisane u prvoj polovici 20. stoljeća.

Ako ste zbunjeni što se dešava oko nas, kako je “najedanput” došlo do pojave sve veće polarizacije, kako su se sulude teorije uspješno instalirale u državne institucije, kako to da hrpa ljudi “ne vidi” što se dešava… nemojte misliti da se radi o nekoj novoj tehnici subliminalnog utjecaja, genetskog inženjeringa i nečeg novog i do sada nepoznatog.

Zapravo, SNA (Social Network Analyse) može zvučati kao nešto novo u području predviđanja i utjecaja na društvo i pojedinca, ali pojednostavljeno rečeno, radi se evoluciji jako dobro poznatih društveno-ljudskih postavki.

Da se sada ne zapetljamo oko ove teme, za primjer svega možemo uzeti knjigu naslova Propaganda, autora Edwarda Bernaysa.

Radi se o knjizi koja opisuje na koji način utjecati na ljude kako bi usvojili neku ideju koju želi instalirati tvrtka, političar, država, guru, diktator…

Jednostavni koraci (podsjetnik: jednostavno ne znači da je i lagano) što i kako napraviti te odlični primjeri kako se to radilo u nekim od poznatih slučajeva.

I pazite sada najluđu stvar o tome kada je kniiga izdana – 1928. godina.

Prošlo je samo 90 godina od njezinog izdanja, a tehnike iz nje su i dan danas aktualne.

Navodno se dotična knjiga spominje kao obavezno štivo za ekipu koja se bavi ili želi baviti PR-om (odnosi s javnošću).

Da ne ulazim sada u detalje sadržaja knjige jer je poprilično lako možete naći na internetu, no volio bih skrenuti pažnju da knjiga IZRAZITO DOBRO opisuje različite radnje i aktivnosti koje se danas dešavaju oko nas.

Zašto osoba X pušta ovakvu informaciju, kako se problem Y napuhuje da bi se prikazalo Z, čemu W da bismo dobilo Q…

Ukratko, vrlo korisno štivo, ali…

… ali ovaj tekst je ovdje iz razloga kako bih aludirao i podsjetio vas na nešto što sve češće i češće susrećem u suradnji s poduzetnicima.

A to je famozna potražnja za novim tehnikama i novim vještinama, a da mnogi nisu svjesni (ili su zaboravili) kako veliku većinu toga znaju vrlo vjerojatno imaju zapisano u nekim svojim bilješkama.

Nema poduzetnika koji nije bio na nekoliko desetaka seminara, radionica, pročitao knjige, odgledao webinare, skenirao ebookove, radio citate s blog postova… nema takvog… i onda kada sve to naprave, najčešće takve bilješke spreme na sigurno mjesto gdje ih nitko neće moći naći i iskoristiti.

Bilješke se pospreme na toliko sigurno mjesto da ni sam autor bilješki ne zna gdje ih je smjestio.

I zbog svega toga, velika većina ekipe ponavlja jedno te isto gradivo, misli da “staro” više ne vrijedi pa trebaju novi seminar, radionicu, knjigu, webinar…

A poprilično sam siguran da je hrpa odgovora i rješenja problema u vašim starim bilješkama.

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Ne tvrdim niti ne kažem da se danas ne izmišljaju nove stvari, no sve ovo što se nalazi oko nas i nova znanja / vještine u većoj mjeri su nastale od ideje i postavke koje su jaaako davno poprilično dobro opisane. I zbog svega toga je povremeno dobro vratiti se starim knjigama i starim bilješkama, jer u njima sigurno ima informacija i spoznaja koje iznimno puno vrijede, a mogu vam i razjasniti zašto X kako biste dobili Y.

(26)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*