Čemu borba s mravima

33
0

Svakog početka ljeta u goste nam stignu mravi.

Mali crni mravi. Ne oni mali i jako sitni ili crveni ratnički, već domesticus vulgaris mravi – crni s velikim interesom za istraživanje.

I svaki godine se čudimo ko pura dr*ku kako su nas i ove godine posjetili.

I svake godine se čudimo kako su morali proći 6 katova zgrade i naći neku novu rupu.

Jer, svake godine ”krpamo rupe” iz kojih izlaze.

I ove godine sam zakrpao sve rupe – sol, soda bikarbona, kajmanska paprika, papar…

I da, ne postoji ništa trulog ili slatkog što ih privlači ili sam ja barem uvjeren da to ne postoji.

Ali očito nešto postoji da oni svake godine “iskopaju” novu rupu i dođu u goste istraživati.

Valjda vraška želja za istraživanjem, preživljavanjem i traženjem “hrane za teške zimske dane”.

Uporni su… kao pravi mravi… a zapravo i jesu mravi.

Uvijek istražuju opcije i mogućnosti, a kad je nađu – stiže cijela vojska koja će resurse odnijeti na mjesto gdje će im najviše koristiti.

Koliko se razumijem u mrave, kad otkriju hranu (plijen) tada ne plešu oko njega, opuštaju se i slave kako su uspješni, već krenu u drugu fazu – prenose je u centralno mjesto gdje će biti iskorištena.

Potraga za hranom ne staje u trenutku kada je hrana pronađena, već ona mora biti i prikladno otpremljena i pripremljena da bi se mogla efikasno konzumirati.

Ista stvar je i s biznisom – to što vam je potencijalni klijent rekao da je zainteresiran za suradnju ili je čak i potvrdio da idete u suradnju, samo je PRVI KORAK do uspješno ostvarene poslovne suradnje.

Dogovoriti suradnju traži nešto umješnosti i znanja, ali prava stvar biznisa je tak kada dođe do isporuke usluge / konzumacije.

Dogovorili ste montažu X kvadrata nečeg, super… hajde to sad napravite, naplatite i odradite u planiranim okvirima… tek je tad to dobro odrađen posao.

Preko web obrasca ste dobili narudžbu… odlično… čak vam je i 50% ponude plaćeno unaprijed… super… ali tek kad je posao odrađen, isporučen i do kraja plaćen, tek onda je to riješena stvar.

Zbog toga je u biznisu bitna “upornost i borbenost mrava” i tek kad je sve na svom mjestu, tek onda je to dobro odrađen posao… jer sve ostalo je podložno improvizaciji i teškoćama na putu suradnje.

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Povijest piše tužne priče temeljene na “sve je izgledao savršeno, da bi onda…”, a naše je da iz takvih priča naučimo da ništa nije gotovo dok nije gotovo. 

p.p.s. BK Membership reporti i video analize daju taj “drugi pogled na zamke kad sve izgleda savršeno” s konkretnim koracima i smjernicama da se ne upadne u probleme (čitaj: izgubi posao), jer eto… nismo znali, nismo očekivalo… znate ono… CRNI LABUD.

(33)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*