Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Brutala oko poduzetničkog mindseta

Brutala oko poduzetničkog mindseta

15
0

U “pomanjkanju” ideja za dnevni Business Klinika newsletter, procedura mi je da prođem kroz hrpu bilješki, citata, misli, crteža, slika… i tražim što bi moglo taj dan dobro sjesti.

Zanimljivo je kako u toj proceduri traženja redovito prolazim kroz gotovo pa iste zapise, pročitam ih i procjenjujem da li je sazrjelo vrijeme da nešto napišem na neku od IDEJA.

I tako je za danas odlično legao jedan citat za koji nisam nažalost napisao iz koje je knjige i tko je autor, a glasi: “If you don’t want to invest in yourself or a business, get a job.”

Jedna od uobičajenih aktivnosti s kojom se susrećem jesu različiti upiti tvrtki koje traže pomoć ili smjernicu kako da nešto naprave.

Najčešći upiti su vezani uz izradu prodajnih pisama i prodajnih dopisa.

I najčešće to izgleda ovako: Treba nam prodajno pismo, koliko to košta?

Upit koji je potpuno legitiman i definitivno nešto na što gotovo pa automatizmom odgovaram da trebam više detalja ili dogovorimo telefonski razgovor (kako bih dobio više detalja) i tek nakon toga možemo dogovoriti suradnju i tek nakon toga mogu odgovoriti na pitanje o cijeni usluge.

Izniman broj tel. razgovora završi mojim smjernicama što bi bilo dobro napraviti, posebno kada su u pitanju jednostavni prodajni slučajevi ili poduzetnik želi uložiti vlastito vrijeme i energiju da samostalno napravi prodajno pismo, dopis, poziv na akciju, email… iznos investicije = 0 kn.

U kompleksnijim situacijama ili “ne stignemo”, “neda nam se”, “ne znamo kako”, “ne smijemo pogriješiti”, “treba nam profesionalno rješenje” i sličnim izvedenicama, neminovno je da dođemo u situaciju gdje je potrebna određena financijska investicija.

I ta investicija za mnoge bude jako VISOKA, tj. takva je njihova percepcija.

Što je i dalje potpuno legitimno i OK.

No situacija u kojoj puca cijela koncepcija poduzetništva je u famoznom citatu – If you don’t want to invest in yourself or a business, get a job.

Bez investicije, financijske ili neke druge, nema vlastitog biznisa, nema “sam svoj šef” dana, nema “radim kad želim i s kim želim” i još hrpa drugih stvari koje dolaze uz poduzetništvo.

I sve je to OK i sve je to dobro i legitimno.

Nisu svi ljudi za poduzetništvo.

Vi koji jeste ili želite biti poduzetnik, prihvatite i što prije usvojite da bez investicija nema napretka.

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Razlika mindseta poduzetnika i “ovih drugih” – prvi uspoređuje odnos uloženog i dobivenog, dok “drugi” gleda to u smislu gubitka kojeg može ili ne može podnijeti.

 

(15)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*