Naslovna Reportaže Božićni običaji miljevačkih Slovaka

Božićni običaji miljevačkih Slovaka

71
0

bozic_miljevci_malaMatica slovački nacionalne manjine u selu Miljevci obilježit će za par dana 10 godina osnutka i rada. Toj prigodi u čast uprizorili su po prvi put večaras u ambaru ispred Hrvatsko-slovačkog doma božićne običaje svojih predaka.

Ambar izgrađen ovog ljeta postao je mali etno-muzej kućanskih i gospodarskih uporabnih predmeta i njega su smještena jaslice. „Domaćin kuće“ Đuro Sobol uz božićni pozdrav unio je slamu i stavio je ispod jaslica, a na pozdrav mu je uzvratila supruga Tereza, a kasnije su u prostor ambara ušle i „kriskindle“ i prigodnom recitacijom nazdravile domaćinima.

bozic_miljevci_01

Nakon toga zbor miljevčkog KUD-a pred ambarom je otpjevao 10-tak slovačkih i hrvatskih božićnih pjesama za koje ga je nekoliko tjedana pripremala voditeljica KUD-a Željka Kraljik. Nakon toga nastavilo se s proslavom Božića uz pjesmu i kolače u prostoru doma. Na ovaj način ova slovačka zajednica osnažila je svoj identitet i svoju pripadnost slovačkom baštini i selu Miljevci.

bozic_miljevci_02

U razgovoru s predsjednikom Matice slovačke u Miljevcima Đurom (Đukom) Sobolom dobili smo informacije da je ova matica jedna od najmanjih od 15 matica Saveza Slovaka u Hrvatskoj, a po rezultatima u ovih 10 godina jedna od najvrednijih.

bozic_miljevci_04

Uz financijsku pomoć Savjeta za nacionalne manjina RH, slovačke države i pojedinaca, te županije Virovitičko-podravske i općine Nova Bukovica izgradili su funkcionalni dom od oko 200 m2 u prizemlju i 150 m2 na katu uporabnog prostora sa sanitarnim i kuhinjskim prostorom.

bozic_miljevci_05

Vrijednost radova na izgradnji i uređenju Hrvatsko-slovačkog doma i njegovog okoliša procjenjuje se na oko 1.150.000 kn uz mnogo sati dobrovoljnog rada. Već sedam godina u 3. subotu u rujnu organiziraju folklornu smotru „Miljevački dani kukuruza“ u kojoj sudjeluju 6-7 folklornih društava iz RH i inozemstva. Nekoliko puta gostovao je i KUD „Račan“ iz njihovog pobratimskog slovačkog mjesta Oščadnice (središta zimskog turizma) smještenog podno Vel’ke Rače jednog od vrhova Zapadnih Karpata na granici s Poljskom.

bozic_miljevci_06

Ove 2014. godine Matica slovačka Miljevci zbog svog zalaganja za očuvanje slovačke baštine dobila je domaćinstvo pjevačke smotre „Ked sa ruža rozvijala“u kojoj su sudjelovali pjevački zborovi svih slovačkih matica u RH. Miljevačka matica ima danas 45 aktivnih članova: od toga 10-tak u osmoškolskoj, 10-tak u srednjoškolskoj i ostali u seniorskoj skupini. Trude se očuvati svoj identitet i time što su uveli slovački jezik kao izborni predmet u svojoj područnoj školi u Miljevcima i matičnoj u Novoj Bukovici.

bozic_miljevci_07

Slovaci iz Stare i Nove Bystrice doselili su se 1830-tih u ovaj slavonski kraj iz gorskog područja slovčakih Beskida (okrug Žilina) i osnovali selo Mil’ovci (Miljevci). Dogodine će biti 180 godina kako je rođena prva slovačka beba u Miljevcima i time se ovo selo bilježi kao jedna od najstarijih doseljenih slovačkih zajednica u Hrvatskoj. Došli su Rijekom Vah i Dunavom, te su kao sposobni drvosječe i kirijaši morali krčiti guste šume virovitičkog vlastelinstva grofova Pejačević da bi izgradili svoje selo. I danas ovi vrijedni i plemeniti ljudi njeguju jezik i običaje svojih predaka i s ljubavlju ih prenose na mlade naraštaje.

Vlatko Jelenčić

(71)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*