Biste li kupili?

17
0

Što biste, ili još bolje, što je to jedino što kupujete zadnjih 10 dana?

Samo i samo one stvari koje nam trebaju kako bismo što lakše i što duže “preživjeli” lockdown stanje.

Maslowljeva piramida potreba jako dobro pojašnjava kako funkcioniramo (wiki HR, wiki EN).

Kupujemo samo nužno, a istu tako i klijenti kupuju samo nužne stvari od nas.

Ista analogija potreba vrijedi i za biznise.

Što naša uslugu / proizvod pokriva nižu razinu Maslowljeve piramide to se u ovim vremenima lakše prodaje ili što smo “više” na piramidi, to je teže ili gotovo nemoguće za prodati.

Razlog? Drugačiji su prioriteti.

No, okolnosti će se promijeniti. Ako ne sutra, hoće za nekoliko dana ili tjedana.

I svi mi (i naši klijenti) ćemo početi rasti po toj piramidi. Kada ispunimo nižu razinu, tako ćemo ići na onu višu, pa još višu i sve do kraja.

Sve ovo pišem iz jednog vrlo pragmatičnog razloga – ovisno koju razinu “potreba” ste ispunjavali kod svojih klijenata, potrebno je da se spustite jednu ili više razina i počnete s njima komunicirati na toj nižoj razini.

U slučaju da vam je biznis za najnižu razinu piramide, mislim da je suvišno spomenuti kako imate puno i previše posla i svima ste najednom jako važni i potrebiti.

Da se vratim na ove koji su na višim razinama piramide – vratite se pokoju razinu unatrag i komunicirajte s tržištem u tim okvirima.

Danas ne možete isporučiti renoviranje kupaone, ali da možete pripremiti teren kako se renovira kupaona, kako se može uštedjeti na ovim ili onim elementima, kako se pripremiti za radove, kako presložiti ovo ili ono… to definitivno možete.

Montaža klima uređaja? Teško da je netko spreman ovog trenutka investirati u novi klima uređaj, ali da možete o montaži, vrstama uređaja, montažama, efikasnostima, korisnostima, ovim ili onim segmentima redovito komunicirati s tržištem, možete!

Bilo koji biznis se može tako presložiti u ovim okolnostima.

A kad stisak počne popuštati i kada potrebe prema piramidi počnu rasti, koga će se prvo sjetiti i nazvati da im treba rješenje?

Goran Blagus
(Business klinika)
 

(17)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*