Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Biste li izgradili kuću na tuđem…

Biste li izgradili kuću na tuđem…

50
0

…zemljištu?

Ne zezam se s pitanjem iz naslova današnje poruke. Biste li izgradili kuću, baš ono, od temelja do krova, uredili sve od podruma do tavana, ugradili svu moguću opremu i živjeli u njoj, ali da je na tuđem zemljištu?

Poznati su slučajevi iz “ovih naših krajeva” gdje je ovakav scenarij moguć, no često je to posljedica nekih davnih zaostataka, nesporazuma ili sumnjivih radnji… ali opet, biste li izgradili kuću na tuđem zemljištu da ste 100% svjesni da ono nije vaše, niti da će biti vaše u budućnosti?

Da? Ne?

Vrlo vjerojatno ne, čak sam uvjeren kako bi 99% primatelja ovog newslettera odgovorila s jednim velikim NE.

Zdravorazumsko pojašnjenje bi bilo da bi to bio suludi potez i da bi jedna takva radnja bila visokorizična aktivnost.

A kako biste razmišljali da vlasnik zemljišta kaže da na njegovoj parceli možete potpuno besplatno graditi svoju kuću i on vam još, potpuno besplatno, osigura glavnu infrastrukturu.

Prilazni put, struju, vodu, internet… čak će se pobrinuti da u susjedstvu izgradi druge više ili manje korisne objekte koje ćete moći besplatno koristiti. Zapravo, čak će vam i pomoći da lakše izgradite svoju kuću sa svojim majstorima i alatima.

Da ne bi bilo zabune, vlasnik zemljišta će vam uvijek dati do znanja kako je to vaša kuća i kako su stvari u toj kući vaše i ne želi se uplitati kako ćete živjeti u svojoj kući.

Dat će vam sve to napismeno, tako da znate kako stvari stoje.

Je l’ bi uz takve uvjete i dalje izgradili kuću na njegovom zemljištu?

Hmmm… pa možda i bi. Ono, postoji tu neki rizik, ali sve je jako transparentno, puno se može uštedjeti na komunalnim priključcima, infrastruktura je sigurna, okolina je zabavna…

Ili možda ne biste prihvatili takvu ponudu?

Možda biste ipak željeli biti vlasnici zemljišta na kojem ćete izgraditi kuću i iako će sve to jako puno koštati ipak će kuća i zemljište na kojoj ona stoji biti vaši… i pod vašom kontrolom.

Kontrolom?

Pa da, kontrolom.

Ono što posjedujete možete kontrolirati i s time radite što god želite.

Pa tako i vlasnik zemljišta može raditi što god želi, a budite sigurni, nešto će sigurno promijeniti u budućnosti.

Možda će početi naplaćivati rentu, možda će vas zamoliti da pomaknete svoju kuću, možda će početi kontrolirati tko vam može doći u kuću, možda će postaviti pravila kako se možete ponašati u svojoj kući, a možda će odlučiti da mu se više ne sviđa vaša kuća na njegovom zemljištu i srušit će je, možda će…

Sve moguće, zar ne?

Nego, da se prebacimo na biznis… znate li što su platforme društvenih mreža?

Facebook? Instagram? LinkedIn? YouTube? TikTok? Twitter? Tinder? …

Ne čini vam se da su to zemljišta, zapravo, besplatna zemljišta na kojima možete besplatno izgraditi svoju virtualnu kuću? 

Svoj brend, svoju bazu pratitelja, svoj izvor motivacije… svoju online kuću…

Je l’ vam sada suluda priča o izgradnji kuće na tuđem zemljištu stvara neku drugu perspektivu?

Nadam se da stvara i nadam se da ste osvijestili što se može desiti u jednom “neobičnom trenutku”.

I zbog toga poslovno-prodajnu strategiju treba mudro posložiti i postaviti te treba UVIJEK imati na umu da li je to što gradimo u on-line svijetu na tuđem “zemljištu” i da su se pravila zakupa mijenjala u prošlosti, a budite sigurno da će se promijeniti i u budućnosti.

Razmislite malo o tome… možda još nema dima, a kad se pojavi, biti će kasno.

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Za prve epizode i sadržaje BK membershipa pripremam jako važne strategije i smjernice koje će vam pomoći (1) osvijestiti rizik “gradnje na tuđem zemljištu”, a onda (2) pokazati koji su to ispravni koraci da kad nas “vlasnik zemljišta zašarafi” ne propadnemo. Ako već gradite kuću na tuđem zemljištu, imajte plan B…

(50)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*