Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Amateri koji nam ruše biznis

Amateri koji nam ruše biznis

64
0

Jučer nisam mogao odoljeti i ne uključiti se u relativno žustru raspravu oko izjave / statusa jedne osobe na LinkedIn mreži.

Njegov post (parafraziram, jer sadržaj je najmanje bitan) odnosio se na to kako mu nije jasno da osobe mlađe životne dobi (20-25) mogu biti life coachevi i ne bi li to trebali biti neki stariji i iskusniji.

Kako je to za očekivati, krenuo je rat komentarima koji podržavaju takvo razmišljanje, na što su se nadovezali ekstra kritičari sa svojim komentarima kako je sve to loše, trulo, prodavanje magle, besmisleno, prevara.

Ali, u isto vrijeme javili su se i drugi koji su se jednim dijelom osjetili prozvani te su reagirali na ono na što tipujem u ovom tekstu – poentirali su na to da poplava amatera ruši ugled branše, kvari percepciju vještine, umanjuje percipiranu vrijednost i set sličnih zaključaka.

U HR medijima se zadnjih mjesec dana vrti hajka na life coacheve i slične osobe, jer oni ruše percepciju i kvalitetu usluga koje su vrlo slične i pružaju ih druge branše. No., to je već jedna druga tema.

Ukratko, nebitan je sadržaje, bez obzira što mi je taj svijet dobro poznat.

Ono što je bitno je da svi ti glasni koji govore kako su drugi krivi i drugi su razlog zašto im se njihova branša i djelatnost krivo percipira i da zbog njih trebaju ulagati ekstra energiju kako bi popravili percepciju branše i da im zbog njih ide teško je zapravo debelo NEISPRAVAN STAV.

Zamislite, u kojoj mjeri je proizvođač automobila Mercedes zabrinut da će mu prodaja biti lošija i da će morati uložiti ekstra trud, jer se na zadnjem testu pokazalo da automobili Dacia ima problema s mjenjačem?

Ili, koliko je zabrinut doktor estetske medicine jer koristi iste implantate koje su prozvali u TV emisiji Botched u kojoj se prikazuju ekstremno loše izvedene estetske operacije?

Ili, koliko je vaš lokalni mesar zabrinut što su u lokalnom trgovačkom centru zaplijenili paletu kobasica zbog zdravstvenih razloga. Ili, koliko je zabrinut zbog novinskog članka u kojem se tvrdi da meso ne bi trebalo konzumirati.

Ili, koliko su top 3 web studio agencije zabrinute jer se pojavio novi davatelj usluge koji web stranicu izrađuje za 50 kn.

Ono što želim da osvijestite, ako imate ovakav model razmišljanja, je to da na krivom mjestu tražite krivca za svoje probleme i da to nije smjer na kojem možete izgraditi dobar i kvalitetan biznis.

Uvijek će biti davatelja usluga za manje love, manje kvalitete, manje ovog ili onog… i tržište će odlučiti jesu li im rješenja s manje nečeg prihvatljiva ili nisu prihvatljiva.

U konačnici, ako vam analiza prodajnih aktivnosti pokazuje da niste uspjeli u naumu jer vam konkurencija s nekim slabijim i krivim premisama ruši poslovni model, to je samo znak da vam prodajno-poslovni model nije dobro postavljen. Ništa više, ništa manje.

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. U 20+ godina iskustva, nagledao sam se hrpe slučajeva (što svojih, a što kod klijenata) gdje nam je posao bio da popravimo loše radove koje im je radio netko drugi za manje novaca / vremena, a čak i poznajem nekoliko poslovnih modela koji su građeni na “mi popravljamo ono što su vam amateri sfušali”.

p.p.s. Današnji NL je znak jednog davno (točno godinu dana) postavljenog projekta. Dio informacija sam podijelio na LinkedInu, a detaljnije pišem u budućim newsletterima. 

(64)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*