Naslovna Novo Aktualna tematika trgovanja ljudim s naglaskom na vezu s turizmom

Aktualna tematika trgovanja ljudim s naglaskom na vezu s turizmom

30
0

Jučer, 29. travnja 2019. godine, u dvorani Viro Visoke škole Virovitica policijska službenica PU virovitičko-podravske Ana Kratohvil Katić, održala je predavanje studentima Menadžmenta ruralnog turizma i Destinacijskog menadžmenta na temu trgovanja ljudima ili trafficking.

Trgovanje ljudima je jedan od suvremenih primjera kršenja ljudskih prava radi stvaranja ilegalnog profita i prisutan je u svim državama svijeta i bilježi veliki trend rasta uz trgovinu drogom i oružjem.

Ljudska prava  krše se tako da se žrtvama ograničava ili oduzme mogućnost kretanja, onemogućava im se komuniciranje s obitelji i okolinom te ih se  iskorištava na razne načine. Žrtve trgovanja ljudima su u najvećem broju  žene, djeca, mlade osobe, a sve češće i muškarci. Trgovanje ljudima može se dovesti u vezu i sa seks turizmom, kao fenomenom turističkih putovanja, jer postoji mogućnost da upravo žrtve trgovine ljudima završe kao pružatelji usluga u seks turizmu, uz neregularni rad, lažni i prisilni  brak, trgovinu ljudskim organima, pornografiju i slično.

Trgovanje ljudima definirano je kao vrbovanje, kupnja, prodaja pod prijetnjom, silom, otmicom, prijevarom ili zloupotrebom položaja i ovlasti. Također, opisan je i ciklus trgovanja ljudima, od vrbovanja (najčešće preko društvenih mreža i općenito interneta) do transporta i eksploatacije osoba.

Zabrinjavajući su podaci  Europola da su preko 80% žrtava trgovine ljudima žene te se procjenjuje da u modernom ropstvu danas živi oko 46 milijuna osoba i da trgovina ljudima godišnje donosi zaradu oko 29 milijardi eura.

Na kraju, dane su preventivne smjernice kako postupiti kada se utvrdi da je riječ o trgovini ljudima, kome se obratiti i koji su neki od načina za utvrđivanje jesmo li žrtve moguće trgovine ljudima.

Glasnogovornik
Josip Štajdohar

(30)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*