Naslovna Grad A zašto vi lažete?

A zašto vi lažete?

40
0

I kako ne završiti serijal “laži potencijalnih klijenata” nego s najagresivnijom situacijom i rečenicom koja se može izgovoriti?!

Kada neagresivnu životinju stjerate u kut i fizički je ugrožavati, ona će napraviti bilo što kako bi se obranila. Pa čak i postala agresivna.

Kada životnija ili ljudi nemaju više ništa za izgubiti i jedini smjer im je ulazak u sukob, agresija je odgovor. Neki to zovu nagonom za preživljavanjem.

Gotovo pa identična situacija s agresijom je kada nekome izgovorite “A zašto vi lažete?” ili kad je ta ista rečenica izgovorena vama.

Postaje se agresivan!

Ako vam sad kroz glavu prolazi rečenica “baš je ovaj Blagus glup jer ja svjesno lažem, ako to možemo tako nazvati, kako bih ostvario što god je potrebno ostvariti i potpuno mi je OK ako me netko nazove lažljivcem” jer to zapravo nije tako, barem ne za 98% ljudske populacije… iako i tih 2% je upitno.

Laganje je jedna vrlo intimna stvar kojom opravdavamo aktivnosti za koje smatramo da nisu opravdane. To je nešto što znamo i duboko u sebi osjećamo

U prodajnim aktivnostima, laži se najčešće izgovaraju iz dva razloga: (1) kako bi se ostvarila određena prednost ili (2) kako bi se zaštitio vlastiti ego. Dvije stvari koje kad bi se otkrile, ljude čine ranjivim.

Iz tog razloga često spominjem taktiku da se u susretu s lažima potencijalnog klijenta ne sukobljavate i vratite mu natrag da je lažljivac, već prihvatimo početak igre i onda svjesni okolnosti igru vraćajte u okvire u kojima imate kontrolu.

Naravno, postoji i iznimka i to izrazito rijetka iznimka – situacija u kojoj možete izgovoriti “Lažete!” i za koju se trebate dobro pripremiti.

A priprema je da poslije takve etikete i kvalifikacije nema više povratka na pregovore i povjerenje se više ne može graditi na ljudskim osobinama, već samo po mrkva-batina modelu.

Da zaključim… ne preporučujem korištenje “A zašto vi lažete?”, ali… OPREZNO – znajte da vam potencijalni mogu izgovoriti jednu takvu rečenicu.

I znajte da to rade jer žele manipulirati, a vi možete:

0. Početi se opravdavati

1. Negirati i ponovno pojasniti stanje stvari

2. Pitati ih da pojasne kako to misle? (Slušaj, slušaaaaaaaaj!!!!)

I to je to za ovaj mini serijal… BK Membership je potiho krenuo… pa ako još niste, uskočite u taj vlak. Naravno, pod uvjetom da vas današnje i slične biznis teme interesiraju…

Goran Blagus
(Business klinika)

(40)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*