Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching A sad adio, a sada adioooo [serijal]

A sad adio, a sada adioooo [serijal]

29
0

I dalje smo u “strujni udari” serijalu, tehnikama ili bolje rečeno rečenicama koje je poželjno izgovoriti kada pregovori i dogovori dođu u fazu u kojoj pomišljate dignuti ruke i otići.

Svi smo mi uvjereni da aktivnosti koje radimo radimo u najboljoj namjeri. Ako to možda tako i ne izgleda na prvi pogled, rijetko smo destruktivni do te mjere da sve porušimo i više se ne okrenemo.

Ali kako je to u poslovnom životu, pregovore i dogovore o suradnji vodimo s nekim drugim ljudskim bićem. I dok sebe i svoje radnje možemo do neke mjere kontrolirati, druge ljude baš i ne možemo.

Zapravo, možda se možemo uvjeriti da uz prave tehnike utjecaja i manipulacije možemo ostvariti ono što želimo, no znajte da su to samo kratkotrajne i ne uvijek uspješne vještine.

Ako s druge, pregovaračke, strane imamo osobu koja je relativno emotivno zrela, ali je iz nekog njemu poznatog, a nema nepoznatog razloga ušla u komunikacijski celibat (čitaj: ne javlja se & ignorira nas), tada ima šanse da uz današnju tehniku oživite takve “mrtve” pregovore.

g. Horvat,

S obzirom na to da se ne javljate, srdačno Vas pozdravljam i želim puno sreće. Zbogom do neke druge prilike.

Ovo je tehnika ”Zbogom i želimo puno sreće!” i jednu od njezine izvedenice ste mogli pročitati u gornjem pasusu.

Ima li ona smisla ili nema u ovom slučaju je NAJMANJE BITNO, jer jedino što se upotrebom gornje rečenice (ili neke iz ovog serijala) treba postići je aktivacija komunikacije. A ona je vrlo uspješna u tome.

Ponovno podsjećam da tehnike iz ovog serijala koristite kada su vam pregovori i dogovori upali u slijepu ulicu i toliko ste isfrustrirani da bi sve željeli prekinuti.

Stoga se ne zamarajte etičkim dilemama da li je gornji primjer grub, prost, neozbiljan ili nešto deseto, jer druga strana s kojom ste pregovarali vam ne odgovara i ako to nije grubo, prosto i neozbiljno, onda očito imamo različita poimanja poslovne etike.

Ukratko, “zbogom i želimo puno sreće” je ona rečenica koju odašiljete kada je stvarno došlo do kraja.

Ali, pripazite na jedno – ako dobijete odgovor na tu tehniku, pripazite da to nije samo daljnje odugovlačenje s pregovorima. Budite oprezni kako i s koliko energije prihvaćate njihova obećanja kao što su “nemojte tako”, “evo nas, imali smo problem X”…

Goran Blagus
(Business klinika)

(29)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*