Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching A moramo pucati i na emocije [serijal]

A moramo pucati i na emocije [serijal]

18
0

I dalje smo u serijalu “strujnih udara” koje koristimo kada nam pregovori dođu do mrtve točke. Stoga nije neuobičajeno da biramo između odustati od svega ili napraviti još samo jedan pokušaj.

Emocije, emocije, emocije… u jednom trenutku su nam odličan saveznik, a onda se sve nešto preokrene i na tim istim emocijama postajemo maksimalno ranjivi.

Zadatak poduzetnika-prodajnog-ninje je da zna i prepoznaje koje su to emocije koje će potencijalne klijente privući k njemu tj. koje su to emocije će aktivirati želju primatelja poruke za aktivnošću.

Samo na trenutak osvijestite kako je prodaja, na jednoj drugoj dimenziji, set aktivnosti koje imaju za cilj pokrenuti primatelja poruke. Jer, što su vam potencijalni klijenti tromiji i podložniji prvom Newtonom zakonu (Zakon inercije) to je zaključenje poslovne suradnje teže (čitaj: postaje nemoguće).

I zato je dobro poznavati emocije koje dobro pokreću… a kako smo u serijalu “strujnih udara” koji bi trebali oživjeti već zamrle pregovore, onda je igranje na emociju srama dobar smjer.

A tehnika o kojoj ovdje pišem i o kojoj sam već puno puta pisao u ovim istim newsletterima je vezana uz poznatu “ljudsku postavku”: Ljudi će lako prekinuti, ali će puno teže odustati.

G. Horvat,

Jeste li odustali od rješenja X?

Samo jedna rečenica, ništa više, ništa manje. Riječ “odustali” je ključan pojam.

Dakle, ne “g. Horvat, prekidamo pregovore oko rješenja X?”, već ovako kako sam gore napisao.

“Odustati” je jedna od onih riječi koja nas u emotivnom svemiru može učiniti snažnim i velikim, ali u isto vrijeme i srušiti kao kulu od karata.

Zato je koristite mudro i u pravom trenutku – onda kada ste se našli u situaciji da odustanete od dogovora i pregovora.

Goran Blagus
(Business klinika)

(18)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*