Naslovna Novo 7. memorijalna utrka “Stazom mučeništva” Pakrac – Bučje

7. memorijalna utrka “Stazom mučeništva” Pakrac – Bučje

22
0

U sjećanje na 16. siječnja 1992. godine, kada je obavljena posljednja razmjena zatočenika logora Bučje u Domovinskom ratu, članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije “Glasnici istine”: Pavo Tutenov, Goran Draksler, Mario Kovač i Robert Poljanac, sudjelovali su na poziv poznatog hrvatskog ultramaratonca i počasnog člana Glasnika istine Duška Štrbca na 7. Memorijalnom maratonu Pakrac – Bučje.

Maraton pod nazivom “Stazom mučeništva organizirala je Udruga civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, a Glasnici istine su redoviti sudionici uz koje su i ove godine sudjelovali i članovi udruge maratonaca sisačko-moslavačke županije Heroji ne umiru.

Na startu maratona, ispred pakračke HVIDRA-e, trkače su ispratili: Dinko Miovec predsjednik Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško slavonske županije sa svojim članovima udruge.u

Na svom putu prema Bučju sudionici ovog događaja zastali su kao i svake godine kod mjesta pogibije Vjenceslava Štrbca brata maratonca Duška i Spomen obilježja poginulim braniteljima 127. virovitičke brigade kod Brusnika te im paljenjem svijeće odali dužnu počast.

Dolaskom na ciljno odredište Bučje trkače su dočekali članovi Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata, preživjeli logoraši, gradonačelnica grada Pakraca Anamarija Blažević, te ostali sudionici i uzvanici na komemoraciji među kojima su bili i načelnik PU virovitičko-podravske Siniša Knežević, Marcel Štrok voditelj odjela za javni red i mir pri PU Virovitičko-podravskoj, Đurđica Komar Veličan te Mirko Poljanac predsjednik HVIDRe Virovitica. Logistička pratnja tijekom trajanja maratona kao i svake godine bili su članovi DVD-a Pakrac predvođeni sa predsjednikom Ilijom Turkovićem st.

Logor Bučje prvi je koncentracijski logor u Domovinskom ratu, koji je osnovan 17. kolovoza 1991. godine. Kroz logor Bučje prošlo je oko 300 ljudi, a 22 logoraša još uvijek se smatraju nestalima. Na mjestu logora uređeno je Spomen obilježje i izgrađena kapelica posvećena sv. Antunu Opatu pustinjaku.

Foto i tekst: Glasnici istine (P.T. i M.K.)

(22)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*