Naslovna Razno 7. hrvatski dan ljekarni

7. hrvatski dan ljekarni

28
0

ljekarneLjekarne u Hrvatskoj i ove će godine, sedmu godinu uzastopce, obilježiti svoj dan 29. listopada (datum je odabran prema prvom pisanom spomenu ljekarne na prostoru Hrvatske – Trogir, 29. listopada 1271).

Cjelokupni projekt obilježavanja Hrvatskog dana ljekarni osmišljen je s ciljem promicanja ljekarništva u javnosti te ljekarne kao mjesta, gdje se uz izdavanje lijekova i drugih proizvoda za zdravlje, mogu dobiti stručni savjeti o ispravnoj i racionalnoj uporabi lijekova, očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti te poboljšanju kvalitete života. Želimo naglasiti važnost ljekarništva unutar zdravstvenog sustava i unaprijediti stav medija i javnosti o ljekarnicima, visoko obrazovanim zdravstvenim stručnjacima, dostupnim cijeli dan, bez najave i čekanja, te istaknuti njihove stručne kompetencije i doprinos pri liječenju, očuvanju zdravlja i odgovornom ponašanju ljudi prema svom zdravlju.

Tema ovogodišnjeg 7. hrvatskog dana ljekarni je „Ljekarnik vam pomaže u prevenciji i liječenju šećerne bolesti“, kojom želimo približiti javnosti kako ljekarnik savjetima može pomoći u sprječavanju i liječenju šećerne bolesti – od preventivnih mjera, ispravne primjene propisanih lijekova i medicinskih proizvoda te bezreceptnih lijekova, dodataka prehrani i dijetetskih proizvoda, do provođenja samokontrole glukoze u krvi i savjetovanja o primjerenoj prehrani i fizičkoj aktivnosti.
Sve ljekarne u Hrvatskoj opskrbljene su plakatima s najavom obilježavanja 7. hrvatskog dana ljekarni, kojima se poziva pacijente/građane da 29. listopada 2013. posjete ljekarne i ljekarnike pitaju što ih zanima o šećernoj bolesti i njezinom liječenju ili o rizičnim čimbenicima za obolijevanje od šećerne bolesti. U ljekarnama se mogu dobiti i prigodne brošure s više informacija o šećernoj bolesti.

7. hrvatski dan ljekarni (29. listopada 2013.) obilježava se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH, a organizatori su Hrvatsko farmaceutsko društvo i Hrvatska ljekarnička komora, u suradnji s tvrtkom MEDiLAB d.o.o.

(28)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*