Naslovna Novo 6. Memorijalni maraton ˝Da se ne zaboravi Baranja ´91˝ Osijek – Batina

6. Memorijalni maraton ˝Da se ne zaboravi Baranja ´91˝ Osijek – Batina

136
0

glasnici_istine_001

U povodu 25. obljetnice sjećanja na 1991. godinu i progonstvo više od dvadeset dvije tisuće Baranjaca, te u spomen na sve poginule i nestale Baranjce u Domovinskom ratu – Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije ˝Glasnici istine˝ organizirala je 20.08.2016. godine – 6. Memorijalni maraton od Osijeka do Batine pod nazivom ˝Da se ne zaboravi Baranja ´91˝.

glasnici_istine_002

Memorijalni je to maraton koji je nastao 2011. godine na inicijativu slatinskog maratonca Pave Tutenova, Baranjca rodom, iz Draža dragovoljca Domovinskog rata i pripadnika 135. baranjske brigade HV-a.

Na startu ovog Memorijalnog maratona u Osijeku, s baranjske strane mosta okupilo se preko tridesetak maratonaca i ljubitelja trčanja pristiglih iz raznih krajeva Hrvatske od Zagreba, Koritne, Slavonskog Broda, Slatine, Virovitice, Antunovca, Josipovca, Vardarca, Grabovca do Osječana i Našičana koje je predvodio gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar koji je čest sudionik Memorijalnih maratona diljem Hrvatske.

glasnici_istine_003

Prije starta sve sudionike pozdravili su u ime organizatora Pavo Tutenov predsjednik udruge ˝Glasnici istine˝ te u ime grada Osijeka Darko Nađ, predsjednik odbora za branitelje grada Osijeka i izaslanik gradonačelnika grada Osijeka Ivana Vrkića.

Na svom putu do Batine svake godine sudionici ovog maratona odaju počast svim poginulim i nestalim braniteljima kao i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu simboličnim paljenjem svijeća i polaganjem vijenca.

glasnici_istine_004

Tako su prvo na Biljskoj cesti u Osijeku paljenjem svijeće ispred Drvenog križa odali počast svim baranjcima poginulim u obrani grada Osijeka a također kao i svake godine nekoliko metara dalje ispred Spomen obilježja trojice poginulih osječkih branitelja polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odali su počast Stanku, Dariu i Bori.

Na ulazu u Bilje u parku već tradicionalno sudionike ovog maratona dočekuje načelnik općine Bilje Željko Cickaj sa suradnicima te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Bilje koji su okupljeni u Braniteljskom centru Bilje.

Načelnik Cikaj inače i sam dragovoljac i sudionik domovinskog rata u pozdravnim riječima zahvalio je Glasnicima istine na organizaciji ovog maratona i ustrajnosti u tome da kroz ovaj način – maratonom skrenu pozornost široj javnosti na događaje iz 1991. godine te progonstvo i stradavanje baranjaca.

glasnici_istine_005

Nadalje upoznao je sudionike ovog maratona i o hrabrosti Biljana koji su pružali otpor višestruko nadmoćnom neprijatelju sve do 03. rujna kada su se povukli u Osijek.

Svim poginulim Biljanima u Domovinskom ratu paljenjem svijeća ispred Spomen obilježja u parku odali su dužnu počast.

Zahvalivši domaćinima na srdačnom dočeku i riječima podrške krenuli su dalje.

glasnici_istine_006

Već tradicionalno maratonci zastaju u Vardarcu kod svog prijatelja Ištvana Bočkaia – Mađara koji skupa sa svojom suprugom Elzom već šestu godinu zaredom u svom obiteljskom domu priprema im okrijepu.

Na svom putu prema Batini dočekani su u Grabovcu od strane načelnika općine Čeminac Zlatka Pinjuha i obitelji Grofec, gdje Željko pored trčanja Memorijalnog maratona godinama skupa sa suprugom Marinom i kćerkama priprema okrijepu uz baranjske delicije.

Pozdravnim riječima načelnik Pinjuh je čestitao maratoncima na sudjelovanju po iznimno vrućem i sparnom vremenu te im zahvalio što na ovaj način ne zaboravljaju Baranju i događaje iz 1991. godine gdje je i sam bio sudionik Domovinskog rata.

glasnici_istine_007

Pritom ih je u kratkim crtama s ponosom upoznao o sudjelovanju i doprinosu mještana općine Čeminac u Domovinskom ratu.

Veliku podršku ˝Glasnici istine˝ imaju u općini Kneževi Vinogradi i udruzi branitelja općine Kneževi Vinogradi.

I ove godine ispred Spomen obilježja poginulim mještanima Kneževih Vinograda u Domovinskom ratu maratonce je dočekao Mario Čerkez zamjenik načelnika te predstavnici udruge branitelja Igor Keri i Božo Rastija te Tomislav Antolović predsjednik udruge veterana 3. Gardijske brigage ˝Kune˝.

Mario Čerkez koji uz Tihomira Krajcara (koji nije mogao sudjelovati zbog privatnih obveza) svojim aktivnostima znatno doprinosi i sudjeluje u organizaciji ovog maratona pozdravio je sudionike maratona te su skupa ispred Spomen obilježja poginulim braniteljima paljenjem svijeća odali počast.

Uputivši se dalje prema ciljnom odredištu vidno već umorne maratonce u Suzi iznenadila je voditeljica poznatog baranjskog ugostiteljsko-turističkog objekta˝Piroš čizma ˝koja im je pripremila hladne napitke kao osvježenje i okrijepu.

glasnici_istine_008

Na ciljnom odredištu u Batini ,u batinskoj luci na Dunavu sudionike 6. Memorijalnog maratona ˝Da se ne zaboravi Baranja ´91˝ dočekali su: načelnik općine Draž Stipan Šašlin i ratni zapovjednik 135. baranjske brigade, Martina Terzić ispred Turističke zajednice općine Draž te Eva Balatinac ispred Općinskog vijeća općine Draž, uz Darka Nađa izaslanika gradonačelnika grada Osijeka te Maria Čerkeza zamjenika načelnika općine Kneževi Vinogradi.

Predsjednik udruge ˝Glasnici istine˝ Pavo Tutenov zahvalio je na srdačnom dočeku te upoznao načelnika općine o sudionicima 6. Memorijalnog maratona odnosno iz kojih sve mjesta dolaze.

U pozdravnom govoru načelnik općine Draž, Stipan Šašlin zahvalio je svom suborcu i prijatelju Tutenovu na organizaciji ovog maratona te čestitao maratoncima što su izdržali po ovakvom vrućem vremenu istrčati ovaj maraton te je naglasio da jedinstvo koje nas je krasilo ´91. – vidi i u ovom maratonu jer sudionici dolaze iz: Zagreba, Slatine, Virovitice, Slavonskog Broda, Osijeka i ostalih mjesta, te Našica gdje je posebno zahvalio gradonačelniku Krešimiru Žagaru što je pored svih svojih obveza našao vremena i želje kako bi skupa sa svim sudionicima ovog događaja odao počast svim poginulim i nestalim baranjcima u Domovinskom ratu, te podsjetio na zbivanja u Baranji 1991. godine.

glasnici_istine_009

Po završetku ovog događaja na svečanom domjenku u Dražu zahvalnice sudionicima i zaslužnima za pomoć u organizaciji maratona podijelili su te Pavo Tutenov ispred organizatora udruge ˝Glasnici istine˝ te načelnik općine Draž Stipan Šašlin.

Pavo Tutenov je posebno zahvalio svim sudionicima koji su članovi raznih klubova i udruga: maraton kluba Hrvatski sokol Osijek, udruge Zdravo trčanje Osijek, TK Brace Slavonski Brod, udruge UHBL PTSP VPŽ Orahovica, te svima koji su pomogli na bilo koji način u organizaciji i realizaciji 6. Memorijalnog maratona ˝Da se ne zaboravi Baranja´91˝ kao i svojim Glasnicima istine: Našičanima Siniši Kanisu i Goranu Špeharu, Ivanu Medvedu iz Kozica, Virovitičanu Mariu Kovaču te svojoj supruzi i kćerkama koji su kao i prethodnih godina nezamjenjiva logistika.

Tekst:˝Glasnici istine˝ (P.T.)
Slike: Željko Sas

 

(136)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*