Naslovna Novo 25. svibnja u školske klupe se vraćaju učenici od 1. do 4. razreda

25. svibnja u školske klupe se vraćaju učenici od 1. do 4. razreda

61
0

Ukupno 1.504 učenika škola koji pohađaju nastavu u školama kojima je osnivač Virovitičko-podravska županije (ne radi se o školama s područja grada Virovitice, Katoličkoj osnovnoj školi u Virovitici, te Glazbene škole Milko Kelemen Slatina nap.a.), u ponedjeljak 25. svibnja 2020. godine, vratit će se u školske klupe.

Prema dobivenim podacima Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ, od ukupnog broja (2.366), 1.504 đaka to predstavlja 63 posto učenika koji će ponovno na nastavu. Po školama to izgleda ovako: Eugen Kumičić Slatina (116), Suhopolje (195), Vladimir Nazor Nova Bukovica (44), Mikleuš (28), Gradina (61), Josip Kozarac Slatina (108), Antun Gustav Matoš Čačinci (66), Ivan Goran Kovačić Zdenci (76), Ivan Goran Kovačić Gornje Bazje (217), Petar Preradović Pitomača (264), Davorin Trstenjak Čađavica (24), Ivana Brlić Mažuranić Orahovica (92), Voćin (114), August Cesarec Špišić Bukovica (99).

Upute vezane za rad predškolskih ustanova i razrednu nastavu od 1. do 4. razreda te za posebne razredne odjele i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi.

Zašto se u škole vraćaju samo učenici 1. – 4. razreda, a ne svi kad su škole sigurne prema uputama HZJZ-a?

  • Za početak, kako bi škole mogle osigurati prostorne uvjete koje traži HZJZ, nije moguće vratiti u škole sve učenike i održati nastavu za sve razrede.
  • Drugi razlog je što učenici razredne nastave teško mogu učiti i stjecati neke temeljne vještine (čitanje, pisanje, crtanje…) bez odrasle osobe i to im se mora osigurati.
  • Uz to, u školi će se izvoditi cijela satnica. Također, u razrednoj nastavi se radi s manjim brojem učitelja nego u predmetnoj nastavi.

Je li povratak u školu obvezan za sve učenike razredne nastave?

  • Upute HZJZ-a kažu da je škola sigurna za zaposlenike i učenike uz pridržavanje navedenih mjera pa učenici razredne nastave trebaju ići u školu.
  • Roditelji čija djeca neće ići u školu, kao i inače, trebaju opravdati izostanak s nastave.
  • Razlozi za nedolazak u školu mogu biti objektivni kao što su: bolest, izmještenost zbog potresa, osnivač ne može brzo osigurati primjeren prijevoz, lokalno žarište (primjer Brač) itd. Također, mogu biti i subjektivne okolnosti poput teško bolesne osobe u kućanstvu i roditelj se boji poslati dijete u školu iako u redovitoj situaciji to ne bi bila opravdana isprika.
  • Učenici koji će ostati kod kuće imati će priliku još neko vrijeme sudjelovati u mješovitoj nastavi uz pomoć Škole na trećem, ali se prema novim uputama mogu i naknadno uključiti u razredni odjel.

U školi su veliki razredi, moglo bi doći do podjele razreda, možemo li zaposliti nove učitelje?

  • Ako škola nema veći prostor u kojem učenici mogu sigurno boraviti i ako to potvrdi lokalni stožer civilne zaštite te nema drugih raspoloživih učitelja, Ministarstvo će odobriti zapošljavanje dodatnog učitelja na određeno vrijeme.

Napomena:

S obzirom na stalne promjene epidemiološke situacije promjene su moguće iz dana u dan. Molimo vas da pratite sve promjene te nadopune na poveznici. (vpz.hr, koronavirus.hr, foto: ilustracija)

(61)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*