Naslovna Novo 2. memorijalni biciklistički maraton Voćin – Baćin

2. memorijalni biciklistički maraton Voćin – Baćin

58
0

Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije “Glasnici istine” po drugi puta u nedjelju 20. listopada 2019. godine, organizirala je Memorijalni biciklistički maraton od Voćina do Baćina u duljini od 110 km.

Baćin je mjesto u Sisačko-moslavačkoj županiji, u sastavu općine Hrvatska Dubica gdje je 21.10.1991. godine počinjen jedan od najvećih srbočetničkih zločina u Domovinskom ratu – pokolj nad 56 civila dok je u Voćinu ubijeno i masakrirano 47 osoba u prosincu 1991. godine.

Cilj ovog biciklističkog memorijalnog maratona na kojem su sudjelovali: Pavo Tutenov, Mato Bubaš, Martin Bišćan i Matija Kolar iz Slatine, te Mario Kovač iz Virovitice uz logističku podršku Marine Tutenov bio je povezati Voćin i Baćin te ukazati javnosti na velike žrtve ova dva mjesta u Domovinskom ratu u kojem su počinjeni stravični zločini a za koje još nitko nije odgovarao!

0

Na startu u Voćinu sudionike ovoga događaja dočekali su Predrag Filić načelnik Općine Voćin, Darko Božičković predsjednik udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata ogranak Voćin te Ivan Đuzel dopredsjednik iste udruge.

Nakon odavanja počasti nevinim žrtvama srbočetničkog terora u Voćinu i pozdravnih riječi načelnika Općine Voćin Predraga Filića, Voćinćani su ispratili bicikliste.

Na svom putu zastali su kako bi odali dužnu počast poginulim hrvatskim braniteljima u Kamenskoj, Brusniku, Pakracu te na lokaciji Trokut blizu Novske.

Dolaskom na ciljno odredište u Baćin dočekani su od strane načelnice Općine Hrvatska Dubica Ružice Karagić te njene zamjenice Željke Vuković. Nakon odavanja počasti nevinim civilnim žrtvama, načelnica općine pokazala je sudionicima biciklističkog maratona Spomen sobu te im iskazala zahvalnost na inicijativi i organizaciji ovoga biciklističkog maratona, kako se žrtve Baćina i Voćina nikada ne bi zaboravile.

Komemorativni skup koji okuplja mnogobrojne udruge i predstavnike jedinica lokalne samouprave kao i mnogobrojna visoka izaslanstva održava se svake godine 21.10., a na njemu će uz “Glasnike istine” biti i predstavnici udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata kao i HVIDR-a Virovitičko-podravske županije.

Tekst: Glasnici istine (P.T.)
Foto: Glasnici istine (M.K.)

(58)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*