Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Znam za druge, ne znam za sebe (i natrag)

Znam za druge, ne znam za sebe (i natrag)

41
0

Jeste li jedan od onih koji (jako) dobro zna kako “funkcionirate”, a u isto vrijeme sebe niste u stanju “pokrenuti”?

Naravno, razlog zašto ne uspijevate ima jako puno, a na vrhu se sigurno nalaze:

  • moja situacija je specifična
  • previše je komplicirano za jednostavna rješenja
  • za mene vrijede neka druga pravila

No, u isto vrijeme kada se okrećemo tržištu i želimo im komunicirati vrijednosti koje će ih “pokrenuti”, tada imamo stav:

  • svi oni imaju iste ili jako slične probleme (za koje imam rješenje)
  • ovo im je najbolje, najbrže i najjednostavnije rješenje
  • ako je meni pomoglo, onda će sigurno i njima pomoći

Ovako kako sam gore opisao jedan je od uobičajenih mentalnih obrazaca ponašanja poduzetnika koji su ili previše zaljubljeni u svoj proizvod / uslugu pa ne percipiraju ponašanje tržišta ili izrazito dobro znaju kako se tržište ponaša i koje rješenje im treba ali umanjuju svoje mogućnosti da na račun toga izgrade biznis ili veću poslovnu priliku.

I kada se upadne u takav vrtlog (znam- imam-ne razumiju ili znam-mogu-kako) tada se kod poduzetnika kroz neko duže razdoblje počinje javljati nezadovoljstvo i frustracija, te traženje “svetog grala”, famoznog “a-ha” momenta i pazite sada – upadne u vječnu potražnju za “motivacijom” i “prijelomnim trenutkom”.

Bilo bi neozbiljno od mene da kažem da se lako izvući iz ovakvog vrtloga, no praksa i vrijeme su mi pokazala kako danas nije ništa stalno (“Stalna na tom svijetu samo mijena jest!”) i da nema savršenog trenutka i nema savršenog proizvoda ili usluge.

Prvi korak u “izvlačenju iz gliba” je prihvaćanje da svaki biznis koliko god je specifičan utoliko i nije specifičan. Prodajne, prezentacijske, komunikacijske i slične vještine su UVIJEK jedne te iste – sadržaj je drugačiji, no način isporuke je gotovo pa identičan bez obzira na branšu.

Ljudi se pokreću tako da im AKTIVIRATE emocije i to bez obzira u kojoj se branši nalazili. Brojke, tablice, strukture pa čak i koreografije su super, ali ako ne pogađaju emocije – “đaba ste krečili taj zid”.

I tu je taj moment – osvijestite jeste li u zamci “znam što im treba ali još nisam spreman” ili “imam rješenje, samo da ih probudim”. Ako nešto znači, manje se zamarajte formom i idealnim trenutkom – redovito demonstrirajte što mogu dobiti u suradnji s vama i više nikada u životu nećete morati prodavati.

Toliko za danas… hvala na čitanju i komentiranju. Pišemo se za nekoliko dana.

Goran Blagus
(Business klinika)

(41)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*